For kort tid siden startet selskapet TGS Nopec Geophysical Company ASA seismikkskytinger fra Fugløybanken i sør og utover Tromsøflaket.

Frem til august skal fartøyet «Polar Empress» foreta skytinger utenfor kysten av Nord-Troms og Vest-Finnmark.

Fiskeren Bjørnar Nicolaisen fra Andøya, kjent fra dokumentaren «Sonic Sea» – om støyforurensningens effekt på livet i havet, er en av 11 skippere som nå, i et felles skriv, krever stans av skytingen.

– Vi hadde et godt fiske etter sei her, men plutselig forsvant fisken. Påfallende nok var det i samme tidsperiode som seismikkskytingen startet igjen, sier han.

Tidligere erfaring

Han har sett det skje tidligere. Da Oljedirektoratet i 2007, 2008 og 2009 skjøt utenfor LoVeSe-områdene, forsvant storseien fra fiskefeltene, og den kom ikke tilbake før i 2015.

– Dette er det viktigste fiskeslaget for den minste delen av kystflåten vi snakker om. Hvis fangsten dropper med 70–80 prosent, slik vi ser her igjen, får vi knapt penger nok til å dekke utgiftene – det blir ingen netto, sier han.

Det får konsekvenser. Råfisklaget lagde for et par år siden er oversikt over nedgang i landet sei i Troms, Vesterålen og Lofoten. I årene 2007–2015 utgjorde nedgangen i fangst et tap 1,8 milliarder kroner i førstehåndsverdi.

– Og da er det ikke tatt høyde for spin off-effekter, som tapene hos fiskebrukene, verkstedene og samfunnet for øvrig. Da snakker vi om et tall på rundt 5 milliarder kroner, sier Nicolaisen.

Sliter dersom seien forsvinner

Om bord i sjarken «Terna», som for to uker siden satte kursen mot Andenes, sitter Tromsø-fisker Tony Løvland.

– Da jeg kom fram, hadde de hatt brukbart fiske, men siden da har det ikke vært noe fisk av betydning, sier han, og fortsetter:

– Vi har ei torskekvote, og etter den er fylt, så er det sei og hyse vi skal ta. Seien utgjør omtrent like mye som torsken i ren inntekt. Forsvinner den, ja, da sliter vi.

Hadde fisken stått i feltene slik den pleier, ville han ikke vendt nesten hjemover mot Ishavsbyen før godt ut i juni.

– Jeg skal prøve igjen i natt. Får jeg ikke noe da, er planen å dra hjemover, sa han til iTromsø torsdag.

Betydelig fangstreduksjon

I flere undersøkelser er det påvist betydelige fangstreduksjoner for fiskebåter som opererer i nærheten av fartøyer som driver seismisk datainnsamling.

Den mest omfattende undersøkelsen ble utført av Havforskningsinstituttet på Nordkappbanken i 1992. Der ble det registrert betydelig reduksjon i både tråle- og linefangsten av torsk og hyse helt opp til grensen av undersøkelsesområdet, 18 nautiske mil fra stedet det ble skutt på.

Fiskefeltene utenfor Andøya ligger 93 nautiske mil unna området det nå skytes i.

– Havforskningsinstituttet gikk ikke langt nok ut i sin undersøkelse. Vi ser klare effekter her når det skytes nord for Fugløybanken, sier Nicolaisen.

Trykk- og støybølgene har fri vei til en rekke fiskefelter utenfor Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark, ifølge skipperen.

– Overkjøres av olje- og gass

– Når det skytes, er det ingen tvil om hva som skjer med fisken. Våre erfaringer er det ingen forskningsrapporter som kan slå i hjel. Skremmeeffekten varer i flere hundre nautiske mil, sier Nicolaisen, og fortsetter:

– Den sameksistensen olje- og gassnæringen snakker om mellom petroleumsnæringen og fiskeriene, den har blitt et skjellsord for oss fiskere. De sier vi har hatt et godt samarbeid gjennom 50 år. Det høres kanskje fint ut om man sitter på et kontor i Stavanger, men for oss er realiteten en helt annen: Vi har blitt overkjørt av oljenæringen igjen og igjen.