Det er Andøy kommune og Andøy reiseliv, under prosjektledelse av Helena Ijtsma, som har gjennomført forprosjektet Andøy Naturguide. De har, med utgangspunkt i geoturismens kjerneverdier, kommet frem til en anbefaling for videreutvikling og styriking av Andøy som attraktivt reisemål.

Slipper brosjyre

Prosjektet ble ferdig for kort tid siden, og en brosjyre med informasjon slippes 1. juni.

– Geoturismen ivaretar og forsterker stedets egenart. Det er en bærekraftig måte å utvikle turisme på, forklarer Ijtsma.

I forprosjektet har de sett på natur- og kulturlandskapet, med hovedfokus på det som er ubenyttet, og hvor det finnes et stort potensial.

– Vi har sett på hvor vi har fortrinn. Det er ikke lett, for i Andøy har vi så mye forskjellig, med stort potensial på flere områder, sier Ijtsma.

Geoturismens hovedområder er natur, geologi, historie og kultur, og etter å ha vurdert kommunens muligheter for turismesatsinger innen de ulike områdene, lander de i rapporten på en anbefaling om å utvikle geologi-delen av turistbransjen.

Har kartlagt tiltak

Arbeidet har ført til et kartlagt utvalg av konkrete tiltak som kan løfte eksisterende opplevelsestilbud samt styrke videreutvikling og vekst av turistprodukter innenfor geoturisme. Et langsiktig og inkluderende perspektiv har vært vektlagt i arbeidet.

Arbeidet har resultert i en brosjyre samt en veileder. Målgruppen er blant andre nøæringslivet, foreninger, lokalbefolkningen som ønsker å ta landskapet i bruk, eller folk som har kulturminner i hagen.

Mange severdigheter

Geologiske attraksjoner er, ifølge prosjektgruppa, stort sett ubenyttet i Andøy, men også ellers i landet og verden generelt. I Andøy har de kartlagt geologiske severdigheter flere steder i kommunen, både på Bleik, Dverberg, Nøss og Lovika, blant annet.

– Geologien her i Andøy er ganske unik, sier Ijtsma.

Leder for Andøy reiseliv, Camilla E. Ilmoni, som også har vært med i prosjektgruppa, er enig.

– I tillegg er den veldig synlig, og da tenker jeg spesielt på istiden. Det er tydelige spor i landskapet, både på land og i havet, sier hun.

Den siste istiden viser til perioden for rundt 110.000-10.000 år siden. Iskappen strakk seg ut til eggakanten, langt ut over dagens kystlinje. I Andøy ble områder isfri før resten av landet, og dermed kunne flora og fauna utvikle seg tidligere her.

– I tillegg fremheves det i nyere forskning at det langs kyststrøkene i nord fantes isfrie områder [...] blant annet her i Andøy ved Bleik, heter det i brosjyren.

De mener at attraksjoner knyttet til geologi vil supplere det som allerede er hovedattraksjoner for turister som besøker Andøy, nemlig hval og nordlys.

Ønsker aktivitet

Veilederen er ment for de som skulle ønske å starte med en bedrift eller en attraksjon innenfor turisme og geologi. Prosjektgruppa ønsker nå å vise frem det at det finnes et fagmiljø og et forarbeid på nettopp dette.

– Omstilling eller ikke i kommunen, reiseliv er og blir viktig for Andøy, sier Ijtsma.

De har hørt om noen som har gode ideer og interesse for å utvikle flere turistopplevelser der folk tas med ut i naturen. Det kan være snakk om bedre skilting eller stier.

– Vi vil gjerne hjelpe dem som har ideer, og kan ta dem videre. Hvis man har en idé om å utvikle noe, er det bare å ta kontakt med Andøy reiseliv eller næringslivsavdelinga i kommunen, oppfordrer Ilmoni og Ijtsma.