Fredag hadde Andøy Høyre årsmøte. Man klarte ikke å velge leder eller nestleder. Det ble også opplyst at partiet har mistet 12 medlemmer som følge av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon.

– Vi har et historisk lavt medlemstall, konkluderte ordfører Jonni Solsvik.

Blant de utmeldte er to av partiets kommunestyrerepresentanter; Leif A. Iversen og Odd Arne Andreassen.

Høyre mangler

Det er også et poeng at ingen fra Høyres politiske ledelse har vært på besøk i Andøy etter at vedtaket om å legge ned flystasjonen ble gjort i november i fjor.

Både Jonas Gahr Støre (Ap) og Siv Jensen (Frp) har vært i Andøy. Høyres Jan Tore Sanner gjorde et forsøk på å komme, men ble stoppet av dårlig vær.

– Blir ikke hørt

Avtroppende lokalleder Yngve Laukslett uttrykte i årsmøtet at forholdet til både Høyre sentralt og Nordland Høyre er vanskelig.

– Innspill vi kommer med blir ikke tatt seriøst og blir møtt med taushet, sa Laukslett, som også opplyste at man ikke ønsket representanter fra Nordland Høyre til stede i årsmøtet.

– Må gjenoppbygges

– Det er viktig for meg at vi får gjenoppbygd tilliten mellom Høyre og Andøy Høyre slik at vi har et godt tillitsforhold. Jeg har stor forståelse for at man er forarget over vedtaket om flystasjonen. Høyre skal bidra til en positiv utvikling i Andøy og jeg skal bidra til at det er en åpen linje inn til Høyre, sier Aarset til VOL.

Erna droppet Andøy

Statsminister Erna Solberg har nylig vært i regionen, men kom ikke på besøk til Andøy.

– Her på Andøya sitter vi med en følelse av at lederskapet unngår oss, sa Laukslett til NRK i den forbindelse.

– Vi unngår ikke Andøy. Partiledelsen vil gjerne komme til Andøy når en finner den rette anledningen og har et opplegg for det. Det har vært naturlig at det er Jan Tore Sanner som har hatt særskilt kontakt med Andøy siden han er ansvarlig for omstillingsarbeidet, sier Aarset.

– Men vi vil gjerne få til et besøk i Andøy, legger han til.

Elvenes til debatt

Bevar Andøya flystasjon arrangerer 23. juni en forsvarsdebatt på Andenes. Dit kommer både Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Trine Skei Grande (V). Det har vært uklart hvem som skal stille for de tre partiene som gjorde vedtaket om å legge ned flystasjonen (Høyre, Frp og Ap).

– Hårek Elvenes skal stille for Høyre. Han er leder av en forsvars- og beredskapsgruppe i Høyre, sier Aarset.

– Leit med utmeldelser

Han liker ikke at to av partiets kommunestyrerepresentanter har meldt seg ut av partiet.

– Det er leit at solide representanter melder seg ut av partiet. Det er synd at de ikke ønsker å fortsette i partiet lokalt selv om de er forarget over et vedtak som er gjort sentralt, sier Aarset.

– Håper noen påtar seg ansvar

Som nevnt klarte ikke årsmøtet til Andøy Høyre å finne en ny leder. Aarset håper det ordner seg.

– Jeg håper at det er noen som vil påta seg ansvaret. Jeg ser ingen grunn til at ikke Andøy Høyre fortsatt skal være det ledende partiet lokalt, sier Aarset.

– Er det noe poeng for Høyre å drive valgkamp i Andøy foran høstens stortingsvalg?

– Jeg ser ingen grunner til at vi ikke skal gjøre det. Høstens valg kommer til å handle om det er Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som skal styre landet de neste årene. Og det tror jeg folk i Andøy også er opptatt av, sier Aarset.

– Dropper valgkamp

Leder i Nordland Høyre Jonny Finstad er imidlertid ikke like innstilt på å drive valgkamp i Andøy.

– Etter råd fra Andøy Høyre ser vi ikke det som hensiktsmessig. Slik situasjonen er nå, er det vanskelig å drive valgkamp i Andøy, sier Finstad.

– Avtroppende leder i Andøy Høyre beskriver mangel på tillit til Nordland Høyre. Hvordan kommentere du det?

– Vi har prøvd å stille opp på beste måte for Andøy. Derfor har vi vært i Andøy fem seks ganger, senest 25. april med generalsekretær Aarset. Vi hadde et godt og konstruktiv møte med Andøy Høyre. Denne saken har vært vanskelig for Nordland Høyre, der vi har stått i spagat. Vedtaket om å legge ned flystasjonen setter i sving sterke følelser, sier Finstad.