– Vi går nå inn i første del av hovedprosjektet, som vil strekke seg frem til september 2018, sier prosjektleder Børre Berglund.

Trenger millioner

Avklaring av eierstruktur, plassering, arkitekttegninger er faktorer som skal avklares i denne perioden.

– Vi skal også komme videre med å detaljere innholdsbiten av prosjektet, sier Berglund. Han opplyser at denne delen av hovedprosjektet vil koste noen millioner.

– Vi har fått gode signaler fra både Andøy kommune og omstillingsprogrammet, så vi har også forventninger til at Nordland fylkeskommune blir med videre når det gjelder finansiering, sier Lisbeth Seppola.

Åpning i 2020

Styringsgruppen opplyser at fremdriftsplanen som er lagt, med åpning i juni 2020, fortsatt ligger til grunn for arbeidet.

– Får man finansiering av hovedprosjektet, så er det avklaring av finansieringen av byggingen som kan føre til utsettelse. Når vi setter spaden i jorda er det til syvende og sist øknomien som bestemmer, sier Brynjar Pettersen fra Museum Nord. Om «The Whale» blir en offentlig eid attraksjon, privat eller en kombinasjon, er ikke avklart.

– Vi må først gjøre oss ferdig med diskusjonene rundt hva «The Whale» skal inneholde, og hvilke flerbruksmuligheter vi ser for oss, sier Berglund.

Hvor skal «The Whale» plasseres

En del av hovedprosjektet som nå starter opp, er å se på plassering. I forprosjektet ble to aktuelle plasseringer utpekt; Sløyken og Vikanbukta.

– Vi skal nå gå videre og undersøke muligheten for etablering på disse to stedene. Vi skal se på hvilken effekt plasseringen vil ha, og velge den som gir best resultat for andøysamfunnet, sier Seppola.

– Vi kommer hele veien til å kjøre en åpen prosess der lokalsamfunnet blir invitert til å komme med innspill, understreker Hanne Strager.

Internasjonale ambisjoner

Hvordan «The Whale» skal se ut, vil vi få en pekepinn på i løpet av hovedprosjektet. I løpet av våren 2018 er planen å lyse ut en arkitektkonkurranse.

– Vi kommer til å invitere meget bredt. Først en åpen kvalifikasjonsrunde, før vi velger fire til seks som vi går videre med, og til slutt kåre en vinner blant disse. Ambisjonen vår er at arkitektkonkurransen skal ha et internasjonalt nivå, sier Strager. Hun tror «The Whale» har de riktige ingrediensene til at de skal lykkes med den ambisjonen.

– Det er en spektakulær beliggenhet, nord for polarsirkelen, ytterst mot storhavet og det er en blanding mellom natur og kultur, sier Strager.

Lokalt engasjement

Prosjektgruppa merker seg at det lokalt er stort engasjement rundt «The Whale», og det er de glade for.

– Det er artig å jobbe med et prosjekt som har så god lokal forankring. Vi skal holde på det, og passe på at dette blir et Andøy og Vesterålen-produkt. Derfor legger vi også opp til mange kontaktpunkt i prosessen, der folk kan komme med idéer og innspill til prosjektet, sier Berglund.