Onsdag skrev VOL at Arbeiderpartiet nå har sendt 10 spørsmål til forsvarsministeren om forhold knyttet til flyttingen av 333-skvadronen til Evenes. Disse spørsmålene måtte regjeringen svare på innen klokken 12 i dag, noe regjeringen gjorde.

Sp-spørsmål

Nå kaster Senterpartiet seg på og har sendt tre spørsmål til Eriksen Søreide. Hun har foreløpig rukket å svare på ett av dem.

Armeringssløyfe og vaskesystem

Janne Sjelmo Nordås (Sp) var først ute med sitt spørsmål:

– Har det i kostnadsestimatet i Prop 151 S (2015-2016) for alternativ 1 for fremskutt kampflybase og base for maritime overvåkingsfly (enebase på Evenes) blitt tatt hensyn til at det i sannsynligvis må bygges armeringssløyfe og vaskesystem (for eksempel «Bird Bath») for P8-flyene, og hva er i så fall kostnaden knyttet til dette, spør Sjelmo Nordås.

Eriksen søreide svarer

– Jeg viser til brev fra Stortingets president av 24. mai 2017 med spørsmål fra stortings-representant Janne Sjelmo Nordås om kostnader knyttet til armeringssløyfe og vaskesystem for maritime overvåkingsfly på Evenes er hensynstatt i Prop. 151 S (1015 – 2016), svarer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og fortsetter:

– I langtidsplanen for forsvarssektoren (Prop. 151 S (2015–2016)) er kostnader knyttet til mulighet for innendørsvask av nye maritime overvåkningsfly tatt med. Det er videre lagt til grunn at det utover det som det som finnes på Evenes i dag, må etableres om lag 16.000 kvadratmeter med operative flater knyttet til nytt maritimt patruljefly for blant annet å ha mulighet for armering og desarmering av fly. Samlet merkostnad til flyoperativt areal er beregnet til om lag 105 millioner.

– Regjeringen mener at Evenes er en forsvarlig og god løsning. For et så stort prosjekt må det imidlertid gjennomføres en konseptvalgutredning før utbyggingen kan starte. Konseptvalgutredningen inkluderer en utredning av både sivile og militære behov knyttet til ulike løsningsalternativer. Utredningen er planlagt ferdigstilt innen 1. oktober 2017, og vil etter dette gjennomgå ekstern kvalitetssikring på vanlig måte. Regjeringen vil legge frem konseptvalgutredningen med rapport fra ekstern kvalitetssikrer for Stortinget på egnet måte i vårsesjonen 2018, svarer Eriksen Søreide.

Luftvern

Sps Liv Signe Navarsete har spurt om luftvern og kostnader til dette.

– Kan statsråden stadfeste at Forsvarsdepartementet har lagt til grunn at det er trong for luftvern i alternativ 1 (einebase på Evenes) og alternativ 3 (delt løysing mellom Andøya og Evenes), og kva er i så fall dei estimerte investeringskostnadene og driftskostnadene knytt til dette i dei to alternativa?

Eriksen Søreide har ikke svart på dette spørsmålet.

Støydemping på Evenes

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum spør om støydemping av sivile bygg ved flyplassen på Evenes.

– Har det i kostnadsestimatet i Prop. 151 S (2015-2016) ved etablering av fremskutt kampflybase og/eller base for maritime overvåkingsfly på Evenes (i alternativ 1 - enebase på Evenes, og i alternativ 3 - delt løsning) blitt tatt hensyn støydempningstiltak på bygninger og anlegg på den sivile delen av Evenes flyplass, og hva er i så fall kostnaden knyttet til dette, spør Slagsvold Vedum.

Begrunnelse

– I PWC-rapporten er det anslått kostnader på 149 millioner kroner relatert til støytiltak i alternativ 1 (enebase på Evenes) og alternativ 3 (delt løsning). Ifølge rapporten omhandler dette fasadetiltak på 70 boliger og innløsning av 8 boliger i rød sone, skriver Slagsvold Vedum i begrunnelsen for spørsmålet.

Eriksen Søreide har ikke svart på dette spørsmålet.