«På helligdager fra klokken 00 til 24, og i påske-, pinse- og julaften etter klokken 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm», står det i loven.

Om lovens formål heter det: «For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov.»

VG skriver at politiet blir nedringt av folk som klager på brudd på helligsdagsfreden. Oppussing eller bråkete gressklippere setter sinnene i kok mange steder. Samtidig er det flere som tar til orde for å oppheve loven.

– Meningsløst

– Verden er gått videre. Vi trenger ikke en lov som beskytter kristne helligdager. Jeg synes det er meningsløst at folk ikke skal få klippe plenen eller pusse opp på en fridag, sier Curt A. Lier til VG. Han er president i juristforbundet.

Det er kanskje ikke overraskende at Humanetisk forbund vil oppheve loven, men også kristene bevegelser som Pinsebevegelsen og Adventistene er skeptisk til loven.

– Dilemma

– Det er et dilemma. Vi ønsker ikke at utøvelsen av tro og helligdager skal kontrolleres av politiet. Samtidig erkjenner vi at det er fint med noen felles kjøreregler for noen rolige dager, sier Andreas Wold Hegertun til VG. Han er pressesjef i Pinsebevegelsen.

– En litt fredeligere dag

Sogneprest Tveito sier at loven er noe som henger igjen, men at vi uansett tro eller tvil har godt av fred og ro.

– Tidene forander seg. Men jeg tenker: Har vi ikke godt av en litt fredeligere dag. Så høyt tempo som det er blitt på livet, har vi godt av en litt annereldes dag. Det er rett og slett mentalhygiene, sier Tveito.

Han mener også Norge som nasjon tjener på det.

– Man forsøkte i Sovjetunionen å gjøre alle dager like. Det førte til at produktiviteten sank. Det var ikke et vellykket forsøk, sier Tveito.

– Rekreasjon

– Uansett hva vi er, kristen eller humanetiker, så trenger vi dager til rekreasjon. Og dager der vi kan oppsøke Gud. Så finnes det forskjellige måter man kan gjøre det på, sier Tveito, som melder om god oppslutninger om pinsegudstjenesten i Andenes kirke søndag.

Endres ikke

Tveito får støtte fra regjeringen, som viser til at helligdagene har lange tradisjoner.

– Det foreligger per nå ingen umiddelbare planer om å foreslå endringer i helligdagslovgivningen, skriver Bård Folke Fredriksen (H) i en epost til VG. Han er statssekretær i Kirke- og kulturdepartementet.