NAV har publisert statistikk over antall mottakere og utbetalinger av ulike stønader som etaten har ansvaret for. Dette gjelder for eksempel sykepenger, pensjon, dagpenger, kontantstøtte og barnetrygd.

2,8 milliarder

Totalt utbetalte NAV 2,8 milliarder kroner til innbyggerne i Vesterålen i 2016.

Pensjoner er den største sektoren med 1,37 milliarder kroner, mens det ble utbetalt 1,268 milliarder kroner i ytelser knyttet til arbeidsliv og sykdom. Barn og foreldre mottok 173 millioner kroner, mens andre ytelser utgjorde 24 millioner.

Tar ikke med alt

Statistikken inneholder imidlertid ikke alt som betales ut i sosiale ytelser til innbyggerne. Sosialstønad er for eksempel ikke med. Det går over kommunale budsjetter. Penger til inkludering er ikke med. Det samme gjelder en del arbeidsmarkedsytelser og penger som utbetales av Helfo (helserelatert).

Flest i Bø

Tallene fra NAV viser at Bø er den kommunen med flest mottakere sett opp mot antall innbyggere. 64 prosent av innbyggerne i Bø fikk en eller annen ytelse fra NAV i løpet av 2016. Det reelle tallet er sannsynlig lavere siden det sikkert er personer som mottar flere typer ytelser.

I snitt mottar 54 prosent av innbyggerne ytelser fra NAV hver måned. Det gir trolig et mer reelt bilde av situasjonen.

Færrest i Sortland

I Sortland var det 55 prosent av innbyggerne som fikk støtte fra NAV i 2016. I snitt var det 44 prosent av innbyggerne som fikk støtte fra NAV hver måned.

Tallene er imidlertid ikke oppsiktsvekkende for regionen og er på linje med gjennomsnittet for Nordland som helhet.

Mest i Bø

Innbyggerne i Bø er også de som får mest utbetalt fra NAV, både målt per mottaker og målt per innbygger.

I snitt fikk hver stønadsmottaker i Bø utbetalt 167.000 kroner i 2016. Per innbygger blir dt 106.700 kroner.

Også her ligger Sortland lavest med 156.000 kroner per mottaker og 86.000 kroner per innbygger.