I november 2014 gikk det et stort steinras på fylkesvei 976 mellom Andenes og Bleik. Steinene som kommer ned er så store, at Statens vegvesen må sprenge dem i stykker for å rydde veien.

Veistenging

I etterkant ble det innført et stengningsregime, der veien ble stengt ved varsel om store nedbørsmengder.

Både veien og gjerdet som skal fange opp mindre steiner, er nå reparert. Utover det, har det ikke skjedd så mye. Det fikk Høyres Karl Øyvind Bråthen til å stille spørsmål i mandagens kommunestyret.

– Kan ordføreren redegjøre for hva som er skjedd etter det store raset som var på veien til Bleik. Der var jo flere møter både med fylkeskommunen og veivesenet. Fangnettet er kommet opp, men man hadde forhåpninger om at veien mellom Dverberg og Nordmela skulle rustes opp, spurte Bråthen.

Omkjøring

Det er i dag to veier på tvers av Andøya. Den ene går fra Nordmela til Å (fylkesvei 976), mens den andre går fra vestsiden over til Dverberg. Dette er en kommunal vei, og den som er nærmest Andenes og Bleik. Den er imidlertid stengt om vinteren.

Ordføreren ba rådmann Kirsten Lehne Pedersen å svare på spørsmålet.

– Når det gjelder omkjøringsveien til Dverberg, er det tidligere redegjort for at det vil koste mer enn 10 millioner kroner å utbedre den. Dette er ikke et tiltak man prioriterer, og kommunen har ikke midler til dette. Det er fylkeskommunen som har ansvar for varige løsninger, og nå er den rasutsatte veien kommet inn på prioriteringslisten, svarte rådmannen.

– Jeg er ikke helt fornøyd med svaret. Ras kan gå når som helst. Det er viktig at vi får en varlig løsning. Jeg synes det har gått lang tid, så det er viktig å holde saken varm, repliserte Bråthen.