– Posene skal brukes til emballasjeplast, sier Tage Ellingsen i Reno-Vest.

Dermed får vesterålingene en fjerde sorteringspose å forholde seg til. Fra før har man hvite poser for restavall, røde poser for papir og grønne poser for husholdningsavfall som matrester.

– Årsaken til at vi innfører de blå plastposene er for å øke materialgjennvinningen og gjennvinne mer av det avfallet som kan gjenvinnes. I hele landet brukes det blå poser til plastavfall. For å få dette likt har vi også blå poser, sier Ellingsen.

De forskjellige avfallstypene sorteres hos Reno-Vest ut fra farge på posen.

Emballasjeplast

Ellingsen sier at det er alle typer emballasjeplast som skal i den blå posen. Men det finnes unntak.

– Plasten skal være tørr og ren. Dersom den er vanskelig å rengjøre, bør den heller kastes som restavfall. Plasten må heller ikke ha inneholdt farlig avfall. Det vil si at kjøttdeigpakningen går greit, mens Plumbo-flasken ikke gjør det, sier Ellingsen.

Ikke bleier

Han legger til at bleier ikke skal kastes i de nye blå plastsekkene, selv om pleiene inneholder plast.

Ikke hvite poser

Kundene i Vesterålen får både grønne, røde og blå poser fra Reno-Vest. De hvite posene må man sørge for selv. Mange bruker handlenett som vrenges.

– Det er fortsatt stort overskudd av handlenett fra butikkene. Derfor deler vi ikke ut den hvite plastposen til restavfall. De plastposene vi deler ut, inneholder 50 prosent resirkulert plast og er dermed mer miljøvennlig enn handlenettene, sier Ellingsen.

Ikke fått poser?

Han sier at kunder som ikke har fått blå poser, kan ta kontakt med Reno-Vest.

– Vi startet utdelingen i forrige uke og alle skal ha fått i løpet av denne uken. Har du ikke fått poser, er det bare å ta kontakt eller feste noe blått på søppeldunken. Da vet vi at du ikke har fått poser, sier Ellingsen.