Polarmuseet på Andenes er i dag underlagt Museum Nord. Museet handler i hovedsak om fangstmannen Hilmar Nøis (1891 til 1975) og hans fangstliv på Svalbard. Nøis overvintret 38 sesonger på Svalbard, og mer enn 20 steder på Svalbard er oppkalt etter Nøis.

I tillegg ligger Øymuseet i garasjen til Polarmuseet. Det er Andøys bidrag til Skulpturlandskap Nordland. Museet er også ansvarlig for omvisning i fyret på Andenes.

2.000 besøkende

– Vi har inne cirka 2.000 besøkende i året, sier Kjersti Åshagen, som fredag inviterte på kaffe, kaker, brus og is til besøkende.

– Den offisielle markeringen skal vi ha senere i høst. Til høsten skal vi også markere at Skulpturlandskap Nordland er 25 år, sier Åshagen.

Åpning

Markeringen på 50-årsdagen var med andre ord ganske uformell. Da var det mer svung over åpningen for 50 år siden.

– Den høytidelige handlingen ble foretatt av Oslos turistsjef Alfhild Hovdan med tilstedeværelse av oberst Tor Vik med frue, Arne Svendsen, Helfrid og Hilmar Nøis, Arne Hoel og ellers andre som hadde i arbeidet for å få museumsbygningen i stand, skrev Asbjørn Iversen i 1992. Åpningen fikk også dekning i hovedstadsavisen Aftenposten.

Etter åpningen var det middag på Viking.

Flystasjonen sentral

Det viser seg også at Andøya flystasjon var sentral i etableringen av flystasjonen. Ideen til museet kom under en «polaraften» i 1964 som daværende stasjonssjef Vik  tok initiativet til. Under denne «polaraften» ble det for øvrig servert isbjørnbiff.

Ekspedisjon

Deretter ble det utrustet en ekspedisjon som skulle hente samlingen av utstyr som Nøis hadde i «Sassen» på Svalbard. Ekspedisjonen ble ledet av Helfrid og Hilmar Nøis. Flystasjonen stilte med velferdssoldat Bjørneflaten.

Planer

Åshagen sier at det finnes noen planer for å museets framtid, men at de foreløpig er på idéstadiet.

– Museum Nord har også ansvaret for Kystverkets historier. Her har man ingen utstilling og vi tenker oss at dette kan legges til Andenes, helst i nærheten av fyret. Vi har også den store havna på Andenes, så vi ser for oss å vri fokuset for museet fra Svalbard til fyr og havn, sier Åshagen.