(KOMMENTAR)

Robert Mood, tidligere generalmajor, terningkast 6

Mood var kveldens innleder. Han leverte et innledningsforedrag som bare en general kan gjøre det: Svært trygg på seg selv, svært trygg på budskap. Hevet seg over rikspolitisk småkrangel, og trakk de store linjene. Debattens høydepunkt. «Jeg ser ingen grunn til å flytte basen» var et budskap som ble tatt godt imot av andværingene.

Ordfører Jonni Solsvik, Høyre, terningkast 6

Supertrygg på egen rolle, uvanlig klar i egen tale. Tok seg frihet til å irettesette «feltet» når de etter hans syn tråkket feil, som for eksempel da det ble antydet at andværingene drev distriktspolitikk. Sterkest når han påpekte at andværingene og Forsvaret lever i et symbiotisk forhold der befolkningen som sådan er opptatt av forsvarspolitikk.

Trygve Slagsvold Vedum, Sp, terningkast 5

Bibelsitat fra Joh 1,11 passer godt, men med en liten omskrivning: «Han kom til sine egne, og de kjente han igjen». Slagsvold Vedum traff godt, og økte sikkert partiets popularitet i Andøy ved å advare mot at kampen om Andøya er over: «I oktober skal vi fatte et nytt vedtak, Andøy skal ikke avvikles. Det skal utvikles». Slagsvold Vedum lover kamp, og fikk applaus for standpunktet. Lovte å vinne kampen.

Sp-lederen var også sterk når han artikulerte bekymring over at kostnadene allerede løper løpsk, og at det er sårbart med bare en flybase i nord. Debattsterk debattant med glimt i øyet og sjarmerende latter.

Ola Elvestuen, Venstre, terningkast 4

I likhet med Slagsvold Vedum fremstod Elvestuen som overbevisende og trygg. Traff særlig godt med utsagnet om at det hverken var operasjonelle eller rasjonelle grunner til å flytte Andøya til Evenes. Buskap for øvrig: Venstre vil prioritere å kutte unødvendig flytting. – Det har Norge ikke råd til. Dette budskapet gikk «rett hjem».

Espen Barth Eide, Ap, terningkast 4

Barth Eide, Kjell-Børge Freiberg og Hårek Elvenes hadde en vanskelig oppgave med å selge regjeringens politikk. Barth Eide klarte seg best av de tre. Det skulle bare mangle. Forsvarspolitikk er Barth Eides spesialområde. Han skapte litt fred for seg selv ved å henvise til at usikkerheten om flyttekostnadene kan få Arbeiderpartiet til å skifte standpunkt. Samtidig advarte han klart mot å tro på omkamp. Dette budskapet stod i klar kontrast til Sp, og SV, som mulige samarbeidspartnere for Ap etter valget. Trygg og stødig i argumentasjonen.

Torgeir Knag Fylkesnes, SV, terningkast 3

Torgeir Knag Fylkesnes gjord et nokså godt forsøk på politisk spagat, av samme type som den dagbladske tilnæring til prester (mot prester, for kvinnelige prester). SV liker ikke Nato, og liker ikke norske operasjoner i utlandet, er generelt ikke så forsvarsvennlige, men vennlige til forsvaret av Nord-Norge.  Knag Fylkesnes hadde sitt sterkeste øyeblikk da han pekte på at 80 prosent av Norges kapasitet til å ta imot allierte forsterkninger blir borte dersom flystasjonene i Bodø og på Andøya legges ned. Var også god da han etterlyste de egentlige årsakene til at Andøya flystasjon legges ned.

Hårek Elvenes, Høyre, terningkast 3

Hårek Elvenes skaffet neppe Høyre noen flere velgere i Andøy etter sin opptreden, men opptrådte faktisk nokså offensivt på vegne av regjeringen. Det falt ikke i smak hos publikum som svarte med å bue. Elvenes holdt seg til «manus»: Alle andre forsvarsgrener har kraftsamlet. Det er på tide at luftforsvaret gjør det samme. Kom uheldig ut med et par sleivete bemerkninger: «Lokale regnemakere» og «forsvar av E6» falt ikke i god jord hos publikum. Hadde heller ikke god «fingerspitzgefühl» når han argumenterte med at Andøya var 8,5 milliarder kroner dyrere enn Evenes. Elvenes ble kraftig irettesatt av ordfører Jonni Solsvik på dette punktet.

Toine C. Sannes, MDG, terningkast 3

Samme opptreden som Torgeir Knag Fylkesnes. Hun viste til at Evenes er særlig sårbart miljømessig. Ble stående litt i spagat på eget argument når hun påpekte at Andøya kunne slippe ut mer avisings-væske enn Evenes fordi utslippene skjer til hav og sand. Dette argumentet var kanskje litt uventet av et miljøparti? Sortlendingen klarte seg ellers godt i et vanskelig, mannsdominert «heat» av rikspolitikere.

Dagrun Eriksen, KrF, terningkast 2

KrF er imot nedleggingen av Andøya flystasjon. Eriksen hadde ikke et spesielt klart budskap ut over at hun har vært aktiv i forsvarspolitikken i en mannsalder.

Kjell-Børge Freiberg, Frp, terningkast 1

Nordland Frps toppkandidat var oppsiktsvekkende lite lik seg selv i denne debatten. Var helt usynlig og uten budskap ut over at han kjente Andøya godt. Freiberg ble kastet inn i debatten i 12. time i stedet for Kenneth Svendsen.

LO/fagforeningene

LO og fagforeningene fra Forsvaret kom også svært godt ut av debatten. Særlig LOs representant og Torbjørn Bongo fra offisersforbundet. Bongo satte standarden for hvordan en militær fagforening kan kommunisere i det åpne rom: Han hadde krystallklare meninger på et område der han og medlemsmassen har svært god innsikt. Befriende klar i talen.

Vurdert av: Geir Bjørn Nilsen