Kort tid etter kjøpet, 22. juni 2014, var daværende styreleder Tore Pettersen og daglig leder Arve Prytz i kommunestyret. Der orienterte de blant annet om denne bygningsmassen i krysset Falcksgate/Daniel Hægstadsgate på Andenes.

– Eiendommene som vi ervervet i samråd med politisk ledelse vil bli revet. Arbeidet med å få dette gjort er igangsatt, sa Prytz til kommunestyret. Nå, nøyaktig tre år senere, har ingenting skjedd med de falleferdige husene.

Handler om sikkerhet

Naboene til de to eiendommene har nå mistet tålmodigheten, og nylig sendte de et brev til Andøy boligstiftelse med en bønn om at de som eiere gjør noe med bygningsmassen på de to eiendommene.

– Slik eiendommene fremstår i dag, er de til stor sjenanse for hele nabolaget. Dette handler om sikkerhet, både for oss som bor i området, og for dem som oppsøker eiendommene og bygningene. I tillegg kommer verdiforringelse for resten av området, men det er ikke viktig i denne sammenheng, skriver naboene. Brevet er signert av Grete Rosbach, Tone Skagen, Bengt Høyning, Oddvar Aune, Tone Raaby, Frank Jarl Lunde, Arne R. Sørensen, Anne Elvan og Bård Elvan.

Villkatter og barnelek

I brevet skriver naboene at det er løse deler, både på tak og vegger på bygningene, i tillegg til løse gjenstander på eiendommene.

– I vind er det fare for at dette kan treffe nærliggende bolighus, advarer de. De opplyser også at villkatter, både voksne og kattunger har tatt bolig i bygningene, og at barn bruker eiendommene som lekeområde.

– Siden eiendommene ikke er sikret, blir dette en svært farlig lekeplass, skriver naboene.

Naboenes krav

Naboene har et klart krav til Andøy boligstiftelse om hva de bør foreta seg.

– Som naboer til disse eiendommene krever vi at bygningsmassen blir sanert, og at begge eiendommene blir ryddet for løse gjenstander, skriver de. Sekundært krever de at eiendommene blir ryddet for løse gjenstander, og at bygningsmassen blir sikret.

– Vi vil også gjøre oppmerksom på at gjenstander og bygningsdeler som gjør skade på nærliggende eiendommer vil føre til erstatningskrav, avslutter naboene brevet, som er sendt med kopi til Andøy kommune og Mattilsynet.

Skal sikre eiendommene

Prytz sier til Andøyposten at naboene skal få tilbakemelding på brevet de har sendt, og at de nå har satt et firma på jobben med å sikre eiendommene.

– Vi har gått gjennom og sett hva som må gjøres for at de ikke skal være til fare for omgivelsene, sier han. Prytz legger til at poenget med å kjøpe de to eiendommene var å sikre areal som lå gunstig til i forhold til driftsmessig gevinst ved bygging av sykehjem eller omsorgsboliger.

– Den prosessen har tatt litt lenger tid en forutsett, men nå regner jeg med at arealet blir tatt i bruk, sier Prytz. I slutten av mai vedtok kommunestyret at det skal bygges 38 nye omsorgsboliger som bokollektiv. De første 22 omsorgsboligene bygges i tilknyttning til omsorgsboligene ved Andenes helsesenter. Det forutsettes at disse 22 boligene tas i bruk før nytt sykehjem bygges på Åse.

– Det er store kostnader knyttet til en slik riving, så tanken har hele tiden vært å ta riving av boligene i Falcksgate 8 og Daniel Hægstadsgate 22 inn som en del av et byggeprosjekt, sier Prytz.