I en pressemelding skriver Nilsen at konfliktrådet i Midtre Hålogaland har mottatt 100 saker i første halvår 2017. Dette er fordelt på 38 straffesaker, 32 henlagte saker og 30 sivile saker.

– Stabilt

Nilsen skriver at dette er stabilt sammenlignet med tidligere år. Første halvår i fjor ble det registrert 99 saker.

Hun skriver videre at vold er den største sakskategorien med en fjerdedel av sakene.

113 personer

– I alt har 113 påklagede vært i Konfliktrådet i Midtre Hålogaland hittil i år. Antall personer fordeler seg på 28 kvinner og 85 menn. Flest er i alderen 15-18 år, noe som utgjør 35,4 prosent av alderskategoriene. Av dem som melder saker inn til Midtre Hålogaland, så er det flest menn i alderen 15-25 år, skriver Nilsen i pressmeldingen.

Vesterålen

Til VOL sier Nilsen at Vesterålen skiller seg ut med få innmeldte saker.

– Vesterålen har tidligere ligget på topp når det gjelder saker i konfliktrådet. Til nå er det meldt inn ni saker fra Vesterålen. Sju av disse er straffesaker. I tillegg kommer to henlagte saker, sier Nilsen.

Tilsvarende tall for første halvår i fjor var fem og to.

– Fra Lofoten er det meldt inn 31 saker, 17 fra Harstad og 10 fra Narvik. De fire områdene skal være tilnærmet like, sier Nilsen.

Sakstyper

Sakstypene som er overført til konfliktrådet fra Vesterålen i 2017 er skadeverk (2), truende adferd, tyveri (2), husdyrhold, kroppskrenkelse og manglende betaling (2).

Sivile saker

I tillegg til de ni sakene som har vært innom politi og påtalemyndighet, er det meldt inn to sivile saker fra Vesterålen.

– Det er meldt inn to sivile saker til nå fra Vesterålen. Det dreier seg om nabo- og familie konflikt. De er meldt inn fra Bø og Sortland. Årsaken til at disse tallene er lave, kan nok være at de fleste kontakter politiet først, og at saken enten overføres  som straffesak, eller at den forsøkes etterforsket først og ender opp som henlagt og overføres til oss da, sier Nilsen til VOL.

Konfliktrådet får imidlertid flere henvendelser, uten at det ender opp som sak.

– Vi mottar jevnt henvendelser fra hele Vesterålen, fra publikum som ønsker å drøfte egnethet i egen sak. Disse henvendelsene handler ofte om nærmiljøkonflikter (trær, grenser, støy, hundehold), økonomiske konflikter og familekonflikter, sier Nilsen.

I pressemeldingen opplyser Nilsen at konfliktrådet i Midtre Hålogaland har 19 konfliktrådsmeglere fordelt i distriktet.

Ungdomsstraff

Nilsen opplyser at siden juli 2014 kan ungdom mellom 15-18 år som har begått lovbrudd og trenger tett oppfølging over tid, idømmes ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff.

– Reaksjonene består av et ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen, deretter en ungdomsplan med krav – og så et oppfølgingsteam som følger ungdommen i straffeperioden. Hittil i 2017 er ingen ungdommer i Midtre Hålogaland idømt ungdomsstraff, mens to ungdommer har fått ungdomsoppfølging, skriver Nilsen i pressemeldingen.