Teksten ble først trykket i SortlandsAvisas spalte Sant å si.

Når 9 av 10 nordlendinger i ei meningsmåling er uenig i vedtaket om å legge ned flystasjonen på Andøya, skyldes det manglende kunnskap.

Det er budskapet fra Høyres stortingsrepresentant Hårek Elvenes.

Høyre har hatt over ett år på seg til å begrunne hvorfor regjeringa gikk inn for å legge ned på Andøya til fordel for å bygge en ny base for de militære overvåkingsflya på Evenes. Det er rimelig god tid for et parti som hevder å være selve kunnskaps- og lærerpartiet i Norge. Nå kan det selvsagt være slik at nordlendingene er ekstra tungnemme. At ny kunnskap ikke når inn hos dem like lett som hos velgerne i Akershus som Elvenes representerer.

Kronikkforfatter Oddmund Enoksen.

Men det er så langt ikke dokumentert at det er prosentvis flere treskaller nordpå enn i sør. Sannheten er nok heller at det er et uselgelig budskap som er Høyres problem. Å ofre et heilt lokalsamfunn fordi dette i framtida muligens kan medføre noen sparte kroner på Forsvarsbudsjettet, er og blir en dårlig idé.

Når Hårek Elvenes deler sin kunnskap med oss, forteller han at en delt løsning hvor Andøya beholder flystasjonen, vil medføre ekstra kostnader på 8,5 milliarder kroner. Elvenes tar god i. I regjeringas egen langtidsplan for Forsvaret kan vi lese at delt løsning vil gi (neddiskonterte) investeringskostnader på 3,8 milliarder, mens enebase på Evenes vil koste nesten 3,6 milliarder. Det gir en forskjell på 200 millioner. Når det gjelder drift og vedlikehold, kan vi i samme melding lese at delt løsning vil være knapt 2,8 milliarder dyrere over en periode på 30 år.

Samla sett er det etter dette en kostnadsdifferanse på rundt 3 milliarder kroner. Fordelt på 30 år, blir det 100 millioner på årsbasis. Dette er beløpet før man begynner å trekke fra det store samfunnsøkonomiske tapet ei nedlegging på Andøya vil medføre. Legg så til at det fra flere hold er stilt spørsmål ved om ikke regjeringa har underestimert kostnadene ved å bygge en ny base for overvåkingsflyene på Evenes. Den store kostnadssprekken som allerede har vist seg ved bygging av hovedbasene for kampfly på Ørlandet, er en pekepinn på hvor god regjeringa er til å beregne kostnader.

I sum er det derfor liten grunn til å skulle legge avgjørende vekt på at det muligens kan bli litt dyrere om man lar være å legge Andøya brakk. Den prisen tror jeg både folk i Nordland og resten av landet er villig til å betale.

Det var Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet som sikret regjeringen flertall for å legge ned flystasjonen på Andøya. Slår meiningsmålingene til, vil alle de tre partia gå på en velfortjent smell ved høstens stortingsvalg i Nordland.

SV stemte imot nedleggingsvedtaket, og SV vil etter valget arbeide for å få omgjort dette vedtaket. Et stortingsvedtak er ikke hogd i stein. Det kan endres. Hvis de partia som vil beholde flystasjonen får økt oppslutning ved valget, øker mulighetene for dette. Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen. Og Arbeiderpartiet har vist før at de kan presses til å snu. Men de gjør det ikke uten at de må.