– Det var et tøft år der vi gikk med et betydelig underskudd. Likevel er jeg ikke bekymret for fremtiden. Vi har fremdeles solid egenkapital og styrket egenkapitalen i 2016. Denne styrkingen har fortsatt i 2017, sier Nilsen til VOL.

Egenkapitalen var for øvrig 446 millioner ved utgangen av året.

Bedre resultat

Det ordinære årsresultatet etter skattekostnad viste minus 41, 9 millioner kroner, mot 446 millioner foregående år. Ved utgangen av 2016 utgjorde den totale gjelden til Leonard Nilsen & Sønner Eiendom 1,8 milliarder kroner, mot 2,1 milliarder året før.

Tapte penger

Ifølge Nilsen er det flere årsaker til underskuddet, men han understreker at ingen av dem kom som noen overraskelse.

– Det er flere faktorer som spiller inn. Vi tapte mye penger på valutasikring mot amerikanske dollar. Det er vi heldigvis ferdig med nå, men det har vært mareitt. Vi har også hatt tap i forbindelse med oppbyggingen på Grønland. Vi har startet produksjonen av rubiner. Første salg gjennomføres i løpet av andre halvår i inneværende år, sier Nilsen.

Bedre skodd

Selv om det har vært vanskelige tider, har Nilsen likevel god tro på at konsernet skal klare å snu trenden i løpet av året.

– Det har vært tøft, ja, men vi er atskillig bedre skodd nå enn vi var for et par år siden. Jeg har tro på at vi skal klare å snu dette på sikt. Utfordringen med valutaen er ikke lenger noe problem, vi har bedre malmpris og har klart å kutte kostnader i jernmalmgruva, i tillegg til at vi snart er i gang med salg på Grønland. Vi har også kuttet kostnader i konsernet, men vi trenger flere oppdrag, sier han.

Permitteringer

Nettopp på grunn av manglende oppdrag har Leonard Nilsen & Sønner Eiendom måtte gå til det skritt å permittere ansatte.

– Det har vi gjort en stund og er noe vi dessverre fortsatt må gjøre. Årsaken er mangel på entreprenøroppdrag, men vi håper at flere oppdrag etter hvert gjør at situasjonen blir bedre, sier Nilsen.

Endring og bedring av driften

I årsrapporten til konsernet heter det blant annet at det i konsernet som helhet er et sterkt behov og fokus på forbedring av driften både på inntektssiden og kostnadssiden, samt reduksjon av kapitalbindingen slik at de likvide midlene økes. I tillegg vurderes det fortløpende salg av aktiva.

Konsernets styre forventer fall i omsetning for inneværende år som følge av redusert aktivitetsnivå og salg av datterselskapet på Island: Prisene i entreprenørbransjen er presset og konkurransen er stor fra utenlandske entreprenører, står det å lese i årsrapporten. Ved årsskiftet var det for øvrig ansatt 826 personer i konsernet.