Maan har i lengre tid vært frustrert over at værmeldingene for Andenes ofte er stikk motsatte av det som meldes fra Meteorologisk institutt.

– Jeg har utallige eksempler. Lørdag, for eksempel, skulle vinden ligge på 18 knop ifølge værmeldingen. Men når vi gikk inn og så på våre målestasjoner viste den 4,6 m/s, som er rundt 10 knop. Jeg gikk ned til båten for å sjekke vindmåleren som viste ti knop i åpent lende. I tillegg var også oppgitte bølgehøyder riv ruskende gale. Forstå det den som kan, sier han.

– Avgjørende at det er rett

Maan understreker at forholdsvis presise værmeldinger er viktig når man driver hvalsafari.

– At værmeldingene er korrekte, i alle fall så langt som mulig, er avgjørende for om vi kan gå ut på havet eller ikke. Vi baserer disse avgjørelsene på værmeldingen, men når det er så langt unna virkeligheten som det ofte er, blir det utfordrende, sier han.

Ved flere anledninger har Maan vært i kontakt med værvarslinga i Tromsø i sakens anledning. Han føler fortsatt ikke at han har fått et godt svar.

– En gang var det varslet 2,5 meter bølgehøyde i Andfjorden, men i virkeligheten var det knapt en halv meter. Da ringte jeg Vervarslinga i Tromsø for å meddele dem forholdet. Da endret de faktisk varselet mens jeg snakket med dem.

For dårlig utstyr

Maan har gjort seg noen tanker om hvorfor værmeldingene er såpass feilaktige. Han tror at det blant annet handler om at måleutstyret til meteorologene ikke er godt nok.

– Jeg tror ikke de har gode nok hjelpemiddel. Målingene er nok basert på dataverktøy og satellittmålinger. De kuttes stadig ned og stadig mer blir automatisert. Menneskene forsvinner og det er vel noe av problemet. Man skulle tro at det som lager værmeldingene klarer å finne ut av dette, sier han.

Bedre før

Tidligere var det mulig å benytte seg av værtjeneste fra flystasjonen på Andøya. Ifølge Maan var det andre boller.

– Da stemte prognosene mye bedre enn de gjør nå, fordi det var en lokal tjeneste som inneholdt flere detaljer, sier han.

– Da kunne vi også få bli kontaktet av lokale fiskere som fortalte oss hvordan været var ute på havet og på den måten gav oss førstehånds informasjon, slår han fast.

Håper på bedring

Nå håper Maan at Meteorologisk institutt tar grep og kikker nærmere på varslingssystemene.

– Noe må gjøres. Når vi nå har kommet til 2017 og har all verdens teknologiske hjelpemidler til rådighet, skulle man tro at det var mulig å levere værmeldingstjenester som ikke er hundre prosent feil, slår han fast.

Overrasket over feilmargin

Når VOL ringer vakthavende ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl, understreker hun at hun ikke har direkte kjennskap til de lokale måleforholdene for Andenes.

– Jeg kjenner ikke til modellen for måling av bølgehøyde på Andenes. Men jeg har en del erfaring med lignende målinger i Skagerak og vet at de er ganske nøyaktige. Målingsmodellene har blitt mer presise en de var tidligere.  Samtidig er ikke slike målemodeller perfekte og det vil alltid være slingringsmonn. Friksjon og vindstyrke kan også slå ut på målingene. Men jeg synes det høres rart ut dersom disse målingene er så feilaktige som det blir hevdet, slår Bente Wahl fast.