Det var 250 søkere på sommerjobben, som er prosjektet STARBURST, men kun 15 stykk kom igjennom.

De, som alle er studenter innenfor teknologi- og realfag, er nå på Andøya Space Center for å utvikle teknologien.

Framtidsrettet

Målet med prosjektet er å utvikle mindre, lettere og billigere teknologi for små satellitter til bruk i maritim overvåkning. Derfor skal de i løpet av sommeren utvikle en bakkestasjon og en nyttelast.

Den store eksamen blir slippet av en stratosfæreballong, som skal løfte nyttelasten opp mot 20 kilometers høyde.

Nyttelasten som sendes opp skal sende video og kryptert data tilbake til bakkestasjonen. Hvis studentene lykkes i oppdraget har de klart å demonstrere ny teknologi som kan brukes til maritim overvåkning.

– Det blir stadig enklere og billigere å få tilgang til verdensrommet gjennom utviklingen av romteknologi. Prosjektet springer ut fra ideen om å bruke tilgangen til å tilfredsstille behovet for maritim overvåkning, sier prosjektleder Dorthea Gjestvang.

Foto: LinnCe Rønneberg

God læring

Studentene jobber iherdig med oppgavene og siste innspurt før ballongen slippes.

– Dette er den beste sommerjobben, for vi har ikke bare lært om selve teknologien, men også lært mye om samarbeid. I tillegg er det så vanvittig fint her, mener Ingrid Fjordheim Onstein fra Gjøvik.

Erlend Basso sitter sammen med henne og ser på skjermene med informasjonen fra testballongen de har sendt opp.

– Jeg, som er fra Tromsø, er litt mer vant til naturen. Men nå har jeg vært lenge sørpå, så det var litt godt å komme til den nordnorske naturen igjen. Dette prosjektet er veldig relevant til studiene vi går. Både jeg og Ingrid studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU, og der også har prosjekter, men ikke så store og omfattende som dette, forteller han.

– Veldig bra prosjekt

Daglig leder ved NAROM, Arne Hjalmar Hansen synes det er flott med et slikt prosjekt.

– Det er et kjempestort og viktig prosjekt, og blir det en feil, så er det fortsatt læring i det Men jeg skjønner godt at de ønsker å få det til, sier han.

Også administrerende direktør i Norsk Romsenter, Bo N. Andersen er positiv til STARBURST.

– Det er tre gode grunner til at dette er bra. Det første er at studentene får se en verden de ikke har mulighet til ellers. Det andre er at romindustrien ikke alltid trenger gode rominginører, men gode ingeniører. Det siste er at det er her i Andøy, sier Andersen med et glimt i øyet.