Da eierskapet til Kiilgården ble overført til en stiftelse i 2011, var begrunnelsen at en stiftelse bedre kunne ta vare på kommunens finstue enn Andøy kommune.

Ga Kiilgården til stiftelsen

I februar 2011 vedtok kommunestyret å gi bort Kiilgården til en stiftelse, og i november samme år gikk 29 stiftere sammen om å stifte «Kiilgården stiftelse». Det ble reist en kapital på 622.000 kroner, litt under anbefalingen til arbeidsgruppen som utredet stiftelse. De mente man trengte 750.000 kroner i startkapital.

– En historisk dag. Vi har gitt fra oss et fantastisk bygg til en stiftelse som kommer til å sørge for at det fortsatt er tilgjengelig for offentligheten, sa enhetsleder for kultur i Andøy kommune, Marit Strand Nordheim, til Andøyposten etter stiftelsesmøtet. Den første tiden etter stiftelsen hadde Kiilgården ansatt en daglig leder i 25 prosent stilling, men fra oktober 2013 har man ikke hatt noen daglig ledelse.

Ville overta

De seneste årene har også vedlikeholdet av den ærverdige villaen vært på et minimum. Et vindu har stått knust, og huset har vært måsebolig i flere sesonger. Trappene er fulle måseskit, og taket har så mange «leieboere» at det mer er å regne som et fuglefjell. I 2016 søkte stiftelsen om bruksendring til boligformål, noe man ikke fikk. I oktober i fjor gikk Foreningen Veteranskøyta Havblikk ut og sa at de ønsket å overta eierskap, forvaltning, drift og vedlikehold av Kiilgården.

– Vi vil bevare særegenheten til bygget. Kiilgården trenger noen som engasjerer seg for bygget, sa Geir Bringsli i foreningen til Andøyposten den gang. Foreningen skal etter det Andøyposten erfarer ikke lenger være interessert i å overta.

Stiftelseskapitalen er tapt

Det siste årsregnskapet som foreligger for Kiilgården stiftelse er fra 2015, og ble sendt inn i april i år. Det viser at hele stiftelseskapitalen på 622.000 kroner er tapt, og at stiftelsen ikke har penger til å betale sine forpliktelser.

– I dag er stiftelsen innsolvent, konkluderer styret i årsberettningen for 2015.

Uten forsikring

I et brev til stiftelsen fra rådmannen sist uke, kommer det også frem at stiftelsen er usikker på om Kiilgården har vært forsikret etter at de overtok. Med bakgrunn i dette har Andøy kommune med umiddelbar virkning tegnet forsikring for huset, og ber stiftelsen undersøke saken.

– Dersom det skulle vise seg at stiftelsen ikke har sørget for forsikring, representerer det en alvorlig svikt fra stiftelsens side, skriver rådmann Kirsten Lehne Pedersen i brevet.

Frisk kapital eller avvikling

I årsmeldingen fra stiftelsen fremgår det at de har hatt problemer med å få stifterne til å komme på årsmøter de seneste årene. Styret mener at den økonomiske situasjonen tilsier at man må få inn frisk kapital fra stifterne, eller finne alternativt driftsgrunnlag som kanskje kan utfordre stiftelsens formål.

– Alternativt går styret inn for å avvikle stiftelsen, og heller vurdere om andre lag eller foreninger har vilje og evne til å videreføre Kiilgården etter de samme intensjonene som ligger til grunn for stiftelsen, skriver styret i årsmeldingen.

Knust: Et vindu i andreetasjen er knust og måsen har flyttet inn. Etter det Andøyposten erfarer, har måseskit rent inn og skadet både vegg og gulv i rommet innenfor. Foto: Tony Gulla Sivertsen Foto: Tony Gulla Sivertsen