Fredag morgen la seks svenske sportsfiskere ut på fisketur fra Skjoldehamn. Patrick Hellgren sier at det er tredje gangen de kommer til Norge på sportsfiskeferie.

– Vi tiltrekkes av den flotte naturen og miljøet, de fantastiske fiskemulighetene og gjestfriheten, sier han.

Hellgren sier at de kom med direkteflyet fra Oslo til Andenes torsdag. Det er enkelt og smidig å komme seg til Skjoldehamn når de reiser på den måten.

– I går fikk vi ei kveite på 111 centimeter og en torsk på 11 kilo, sier Hellgren.

Asgeir Andreassen sier at det som var avgjørende for valget av NSA er selskapets ansvarlige og strenge regler, som blant annet setter grenser for hvor stor fisk du kan dra på land.

Storfisken: Den største kveita så langt i år ble fisket av en 14-åring for et par uker siden. Den ble målt, tatt av kroken og sluppet løs.

–Vi må tenke på å bevare bestanden, og da kan det ikke fiskes for mye i et område. Derfor er det ikke lov å dra på land større kveite enn 1,20 meter, sier han.

Kysses og dokumenteres

Hellberg sier at storkveita bare kysses og fotodokumenteres før den slippes fri igjen. Andreassen forteller at det likevel arrangeres fiskekonkurranser, som tilfredsstiller konkurranseinstinktet til sportsfiskerne. Vinneren blir premiert.

For noen uker siden var det en 14-åring som fikk ei kveite på 160 kilo. Den var 2,26 meter lang, og ble tatt på stang.

– Når man får noe slikt på kroken, må fisken sikres med en kveitekrok og et rep. Deretter blir det, måling og fotografering i vannet, forklarer Andreassen.

Det er også konkurranser om storfisken på andre fiskeslag, beretter han.

Glad for turistfiskeregulering

Andreassen er glad for at myndighetene endelig har fått på plass reguleringer for turistfisket.

Satser: Asgeir Andreassen i Andøy Fjordfiske er fornøyd med å ha leid ut driften av turistfisket i Skjoldehamn til Nordic Sea Angling.

– Det er kjempeviktig å få plass registreringsordning også i turistfiskenæringa. Det er viktig at denne gruppen blir regulert, slik at de kan regnes som ei ansvarlig næring, sier Andreassen. Sammen med Heidi Øygård har de drevet turistfiske i Skjoldehamn i seks år.

Veiskille

– Etter forliset av den ene båten vår for to år siden, kom vi til et veiskille. Vi måtte investere i nye båter. Det er høye krav til utstyr i denne næringa. Vi sto overfor millioninvesteringer som vi ikke hadde mulighet til. Dermed ble det en god løsning å leie bort anlegget fra april til oktober, sier Andreassen.

Samarbeidsavtalen går ut på at NSA selger og markedsfører turene, samt tar seg av driften. AF holder byggene og det som skal til for å drive.

Fra 60 til 200

– NSA har allerede doblet kapasiteten. Vi hadde to båter og om lag 60 mennesker i året. NSA har investert i fire båter. De kan ta imot 16 om gangen, men siden det ikke er fullbooket hele tiden, regner vi et gjennomsnitt på 10 om gangen. Noe som innebærer om lag 200 i året. NSA har to guider stasjonert her ute, sier Asgeir.

Trivsel: Asgeir Andreassen sier at turistene trives på Nordic Sea Angling.

Han sier at de nå må bruke litt tid på å vurdere om de skal åpne for å øke kapasitetene ytterligere til seks båter.

– Vi skal bruke litt tid på å finne ut om dette er økonomisk bærekraftig for oss. Det er ingen tvil om at turistene trives på brygga i Skjoldehamn. Det er også positive ringvirkninger lokalt. AF skal også vurdere muligheten for aktiviteter på anlegget utenom sesongen. Det er allerede blitt benyttet til konsertlokaler, avslutter Andreassen.