Bakgrunn: Evenes syv milliarder kroner dyrere

Mandag kom den mye omtalte rapporten som sier at det er et stort gap mellom det tallgrunnlaget politikerne tok Andøy-avgjørelsen på. Forretningsmann og andøyværing, Benn Eidissen, var med å betale for rapporten som ble bestilt av Senterpartiet. Han mener rapporten er god.

– Jeg mottok den på fredag og har brukt helga på å lese gjennom den. Jeg mener det er en god rapport som viser med all tydelighet det jeg og mange har hevdet siden vedtaket om å legge ned Andøya Flystasjon ble fattet, nemlig at tallgrunnlaget som er brukt ikke stemmer, sier Eidissen.

– Må et skifte til

Han er ikke i tvil om at rapporten vil få mange til å sperre øynene opp. Han er imidlertid i tvil om den sittende regjeringen vil endre sitt standpunkt.

– Til tross for den grad av tydelighet denne rapporten har om at tallene Høyre og Frp har lagt til grunn er feil, så tror jeg de (Høyre og Frp red. anm.) har lukket ørene for all argumentasjon for lenge siden.

Eidissen er sikker på at et regjeringsskifte i kjølvannet av valget om ei uke, er eneste måten å få snudd avgjørelsen på.

– Et skifte hvor Senterpartiet spiller en viktig rolle etter valget er nok den eneste måten vi får snudd dette på. Vi må få Høyre og Frp ut av regjeringskontorene og Forsvarsministeren ut av sjefsstolen. Det denne rapporten viser er at vi har politikere i regjering og en Forsvarsminister som enten vel vitende eller mot bedre vitende har stått og fortalt usannheter om Andøya Flystasjon og flyttingen til Evenes. Jeg håper de straffes for det ved å sendes ut av regjeringslokalene.

– Positivt med Ap-engasjement

I helgen skrev Ap-leder Jonas Gahr Støre brev til de parlamentariske lederne i regjeringspartiene Høyre og Frp, nærmere bestemt Trond Helleland og Harald Tom Nesvik. Etter en at partifeller i Nordland i en spørreundersøkelse i Bladet Vesterålen sa at tallgrunnlaget for Andøy-avgjørelsen må tas på nytt, spurte Gahr Støre.

– Til Bladet Vesterålen sier imidlertid Fremskrittspartiet seg helt enig i følgende: «Regjeringa må legge fram en ny, uavhengig utredning om Andøya flystasjons framtid så Stortinget kan vurdere saka på nytt». Dette finner vi oppsiktsvekkende. Hvis finansministerens parti mener at de økonomiske beregningene for flytting av basen for maritime patruljefly trenger en ny gjennomgang utarbeidet uavhengig av Finansdepartementet, er det vanskelig å se at Stortinget kan ha fått all informasjon i denne saken, påpeker Støre før han fortsetter

– Arbeiderpartiet står ved forliket om langtidsplanen, men dette fremstår som ny og oppsiktsvekkende informasjon. Er det slik at statsråd Jensen ikke har nødvendig tillit til Finansdepartementets beregninger? Hvis det er tilfelle, må det bety at regjeringen har gitt Stortinget mangelfull eller feilaktig informasjon.

Eidissen på sin side ser positivt at Ap-lederen nå engasjerer seg.

– Dette viser med all tydelighet at ting har begynt å skje, også i andre partier en Sp. Det er positivt og nå er det kun Høyre og Frp sentralt som fortsatt vender det døve øret til. Denne rapporten vil være nok et argument de dessverre avfeie, men det fins mange andre som ikke vil vende det døve øret til.