Bakgrunn: Evenes syv milliarder kroner dyrere

– Arbeiderpartiet har hele tiden vært opptatt av at beslutningen skulle skje på et riktig grunnlag. Derfor fikk vi gjennomslag for at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget om det framkommer vesentlige endringer i beslutningsgrunnlaget. Vi skal studere denne rapporten med interesse, det bør også Frp og Høyre gjøre, skriver Huitfeldt i en e-post til VOL på spørsmål om å uttale seg om rapporten.

Huitfeldt mener rapporten har noen mangler.

– Arbeiderpartiet står ved forsvarsforliket. Vi legger merke til at denne rapporten ikke har vurdert de forsvarsfaglige elementene, for eksempel behovet for luftvern.

– Må rydde opp

Huitfeldt mener også at regjeringen må rydde opp i hva den egentlig mener

– I dag har statssekretær i Forsvarsdepartementet Øystein Bø sagt til NRK at de er trygge på tallene som lå til grunn for regjeringens anbefaling og Stortingets beslutning. Samtidig har Fremskrittspartiet sagt det motsatte til Bladet Vesterålen – at regjeringen må legge fram en ny, uavhengig utredning om Andøya flystasjons framtid så Stortinget kan vurdere saken på nytt. Her sier regjeringspartiene helt ulike ting, skriver hun.

– Derfor har Jonas Gahr Støre skrevet brev til Høyre og Frp og bedt de avklare om Frp vet noe Stortinget ikke har fått informasjon om siden partiet konkluderer med at en ny og uavhengig utredning er nødvendig.