Det er en sterk, rørende og opprørende historie Indrevoll forteller i filmen. Bakketeig har siden 2001 hjulpet tusenvis av svaksynte i et av Europas fattigste land. Han er den eneste optikeren i Moldova. Sammen med Tatiana Ghidirimshi har han nå bygget opp et synssenter i hovedstaden Chisinau.

SYNSHJELP: Hans Bjørn Bakketeig er den eneste optikeren i Moldova. SIden 2001 har han gitt synshjelp til tusenvis av moldovere. Foto: Flimmerfilm

Fikk pris

– Jeg leste en artikkel om Hans Bjørn. I 2012 fikk han en pris som årets optiker i verden av den internasjonale optikerorganisasjonen, en pris han fikk i Chicago. Jeg sendte en melding og sa at jeg ville lage en dokumentar. 10 minutter senere svarte han at det ville han være med på, sier Indrevoll, som jobber for produksjonsselskapet Flimmer Film i Bergen. Harstadværingen Johnny Magne Holmvåg er produsent for filmen.

Tre millioner

De to møttes mot slutten av 2014 og så startet arbeidet med å finansiere filmen. Det har kostet rundt tre millioner kroner å komme i mål.

Norsk filminstitutt har støttet filmen med 1,2 millioner kroner. Ellers har TV2, SVT, Fritt Ord, Fond for lyd og bilde og Vestnorsk filmsenter.

Turbulent

– Første reise til Moldova var i januar 2015, så det har gått tre år siden jeg traff Hans Bjørn første gang. Det året jeg fulgte han i Moldova var et veldig turbulent år i landet. De byttet regjering fem ganger og en sykehusdirektør som Hans Bjørn møtte, ble arrestert for korrupsjon dagen etter møtet, sier Indrevoll.

Han sier at reisene til Moldova har gjort inntrykk.

– Jeg har vært der sju ganger. Det er stor forskjell å komme fra Europas rikeste land til Europas fattigste. Det vi kjemper for i Norge virker veldig lite viktig, sier Indrevoll.

ENESTE Hans Bjørn Bakketeig og Tatiana Ghidirimshi har hjulpet tusenvis av svaksynte i Moldova. Foto: Flimmer Film

– Svaksynte gjemmes bort

– Der blir ungene som ser dårlig stuet bort på institusjoner eller hjemme, mens det de trenger er briller eller behandling. Det er en arv fra sovjettiden, sier Indrevoll.

I filmen kommer det også fram at fullt brukbare hjelpemidler som leseskjermer, kastes i Norge – i stedet for å bli gitt bort til land og mennesker som kunne hatt stor bruk for dem.

Etter hvert får man tak i slike skjermer et annet sted, og en av dem havner hos Daniel, som er et av barna vi møter i filmen.

Premiere og TV

Filmen, som er på 82 minutter skal ha premiere under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) som begynner 26. september.

– En noe kortere versjon skal vises på TV2 i Norge og SVT i Sverige i 2018. Filmen får også skolevisning under BIFF og i oktober skal Hans Bjørn og jeg reise rundt med filmen til skoler i Hordaland, sier Indrevoll.

Han håper at filmen også skal få et liv på internasjonale filmfestivaler i 2018.

Mange prosjekter

«Miraklet i Moldova» er foreløpig det største dokumentarprosjektet Indrevoll har hatt regien for. Den første filmen kom i 2004 og het «Tinnsoldatene».

DOKUMENTAR: Andværingen Stian Indrevoll er snart klar med dokumentarfilmen «Miraklet i Moldova». Foto: Flimmer Film

– Ellers har jeg i mange år vært klipper og vært involvert i prosjekter på andre måter, sier han.

Et av prosjektene han har vært klipper for, er «Fjorden Cowboys» med ikke ukjente Lothepus. «Glemte helter» og «Døden – en serie om livet» på NRK er andre prosjekter han har jobbet med.