Landbruks- og matdepartementet har tildelt 72 millioner kroner til seks tømmerkaier langs kysten.

Av disse får den planlagte kaia i Risøyhamn fem millioner kroner.

Det melder departementet i en pressemelding torsdag.

– Gir reduserte transportkostnader

De fem andre kaiene som får tilskudd, ligger i Eydehavn i Aust-Agder, Egersund og Saudasjøen i Rogaland, Granvin i Hordaland og Fjaler i Sogn og Fjordane.

– Investeringer i bedre infrastruktur til veier og kaier er avgjørende for å skape aktivitet, sysselsetting og verdiskaping i skog- og trenæringen. Tømmerkaier er en viktig del av infrastrukturen i skogbruket og gir reduserte transportkostnader. Tømmerkaiene åpner for lønnsom avsetting av tømmer til kjøperen og marked nasjonalt og internasjonalt, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

20-millionerskai

Det er skipsekspedisjonsfirmaet Th. Benjaminsen AS som har skissert å bygge ei flerbrukskai til nesten 20 millioner kroner i Risøyhamn, der tømmertransport er et av bruksområdene.

Transportbehovet for tømmer anslås å være på 12.000 kubikk i året.

Firmaet har aldri losset og lastet så mye gods som i 2016, med en dobling av tonnasjen over kaia og en omsetningsøkning på ti prosent.

Nå har regjeringen altså innvilget fem millioner kroner i tilskudd til en tømmerkai, noe som ifølge regjeringen vil være utløsende til at prosjektet blir realisert.