Årets influensavaksinasjon utføres på onsdag 1. november ved Andenes legekontor.

– Da har vi satt av hele ettermiddagen og da blir det kun influensavaksine vi utfører, så da kommer det til å gå unna, sier avdelingsleder Torunn Hansen ved Andenes helsesenter.

Hun tilføyer at tilbudet er gjevt for alle som er på arbeid i kontortiden.

Allerede nå

Om du ønsker å ta årets influensavaksine, kan du også ta den utenom denne datoen.

– Du kan få satt vaksinen allerede nå, ved å få legen din til å skrive ut resept, og hente den selv på apoteket også komme hit og få den satt, sier Hansen.

Andnes legesenter har bestilt inn 200 doser av årets influansavaksine.

– Alle kommuer bestiller inn årets vaksine. Til oss har vi bestilt 200 vaksiner, og på Risøyhamn der de gjør vaksineringen kun på dagtid,  har de 100 vaksiner.   Om de skulle gå tom for vaksiner på Risøyhamn, eller omvendt  så kan vi sende herfra eller bytte. Men jeg tror ikke vi har opplevd tidligere at vi setter så mange sprøyter at vi går tom for vaksiner, sier hun.

Det ville vært en ønsket situasjon, for Folkehelseinstituttet vil at flere skal ta den årlige vaksinen.

– Årlig dør 900 i Norge som følge av influensa, og det er derfor myndighetene er så opptatt av at flere skal vaksinere seg, særlig de som er i risikogruppen, sier Torunn Hansen.

– Vaksinen koster 150 kroner, og den prisen tror jeg ikke har forandret seg i kommunene på mange år, sier hun.

Risikogrupper

For noen kan influensa gi alvorlige komplikasjoner. Personer i risikogruppene bør ta influensavaksine årlig.

– Det er ganske mange i den riirkogruppa, nesten  1,5 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Influensavaksine kan beskytte mange av disse, sier Torunn Hansen.

Anbefalinger om influensavaksine sesongen 2017/2018 er at disse bør vaksinere seg:

• Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksinasjon.

• Beboere i omsorgsboliger og sykehjem.

• Alle fra fylte 65 år.

I tillegg anbefales vaksine for barn og voksne med diabetes type 1 og 2, kronisk, kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, nedsatt immuforsvar, eller svært alvorlig fedme ( KMI over 40).

Også de med annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, bør vaksinere seg etter individuell vurdering av lege.

Tilbud til alle

– Og du trenger heller ikke tilhøre en risikogruppe for å ta vaksinen, hvis du bare har lyst til å slippe årets influensa er det fullt mulig, sier Hansen.

Helsepersonell med pasientkontakt blir også anbefalt å ta vaksinen.

– Årsaken til at man må ta denne vaksinen årlig, er at stammen av virus endrer seg og etter ett år er ikke vaksinen lengre så virksom at man er immun, sier Torunn Hansen.

Om du allerede er blitt syk, er det viktig å ha god håndhygiene for å unngå å spre influensaen.

– Man vet jo ikke om epidemien kommer, eller om årets influensavaksine treffer rett. Det har hendt at folk som har tatt vaksinen har blitt syke, fordi man ikke har truffet riktig med årets vaksine. Men vi anbefaler ihvertfall folk å ta denne årlig, for å være best mulig beskyttet mot sesonginfluensaen, sier Hansen.