«Theo» har torskekvote tilsvarende båtstørrelse 9–10 meter.

– Jeg har ei 9–10 meters kvote på sjarken «Maja» fra før, så til sammen tilsvarer dette 108 tonn torsk i årets reguleringer. I tillegg har båten kvoter på 500 tonn med hyse og 500 tonn med sei, samt 20 tonn blåkveite, sier Rydland. Han har satset 4.9 millioner kroner på å bli skipper på egen skute.

– Det er vanskelig å komme seg inn i fiskeriene uten egenkapital. Bankene krever 30 prosent for å få de rette lånene. Jeg fikk en halv million kroner i stønadslån fra Andøy kommune, men det ses ikke på som egenkapital. Det ble vurdert som en ekstra sikkerhet, sier Rydland. Han har opparbeidet seg egenkapitalen til å finansiere egen fiskebåt gjennom fiskervirke i 20 år.

– Jeg er 53 år og begynte i 1997. Jeg har vært innom «Walker», «Nordstein», «Måtind», «Solværgutt» og «Ludvik». Nå sist «Ricardson» som jeg var leieskipper på, sier han. Rydland er bleiksværing, men båten ligger ved den kommunale flytebrygga ved Andenes havnekontor.

– Vi tar utgangspunkt i å fiske fra Andenes. Jeg har lagerplass til garn og utstyr på Framnes, forklarer Rydland.

«David skårunge»

Med seg som mannskap har han bleiksværing David Schöne på samme alder som han selv.

– Jeg begynte sammen med Dag som fisker for første gang i mitt liv nå for 14 dager siden med denne nybåten. Jeg er «skårunge» i denne sammenheng og det merkes på kroppen. Det er et hardt fysisk yrke, og jeg kjenner muskler på steder på kroppen der jeg ikke trodde jeg hadde muskler, sier han. Schöne synes fiskeryrket er artig og veldig fritt.

– Det er fint å komme inn i yrket på denne tiden av året, så jeg blir skikkelig opplært før vinterfisket setter inn. Da blir man ikke hevet i det verste med en gang, men man kan ta det litt pent og pyntelig. Vi har bra samarbeid alle veier, og jeg gleder meg til vinterfisket, smiler han. Rydland hadde ingen betenkeligheter med å ansette en «skårunge» som mannskap.

Tre helårige arbeidsplasser

– David er en mann som har vært med på det meste, og som ikke er redd for å ta i et tak. Han har lært seg å spleise tau, og det er det mange etablerte fiskere som ikke behersker etter 30 år er blitt meg fortalt, påpeker Rydland. Fra november kommer det en mann til ombord.

– Vi satser på tre helårige arbeidsplasser. Vi må sette ei garnlenke eller to ekstra for at det skal bli nok arbeid til tre stykker, sier Rydland. Så langt har det vært dårlige fangster på båten, men Rydland regner med det vil bedre seg når de drar utover til fiskefeltet «Bakkan» denne uken.

God erfaring

– Disse to første ukene har gitt oss god erfaring om hvordan vi skal bruke båten videre, sier Rydland. Båten har han kjøpt av Svein Roger Hansen som igjen kjøpte den fra Jan Willy Jonassen. Begge har fisket fra Andenes.

– Det er positivt at båten får forlenget levetid i Andøy nå når jeg kjøper den. Det har jo vært fokus på båter og kvoter som selges ut av Andøy, avslutter han.