– Teknologien kan hjelpe eldre til å klare seg hjemme mye lengre, men aldri være noen erstatning for menneskelig kontakt. Det skal være et supplement, påpekte hun. Bye opplyser at få kommuner har tatt velferdsteknologien i bruk, men at flere og flere ligger i startgropen.

– Det er viktig at dere i Eldrerådet er med som brukere i denne utviklingen, siden dere har annerledes kompetanse på smarttelefoner og nettbrett enn yngre folk i kommuneadministrasjonen, smiler hun. Bye sier at for å innføre teknologien må kommunene tenke nytt, og det kan være krevende.

– Jeg tipper at kommunen bruker mesteparten av hjemmetjenestebudsjettet sitt i bilen på vei mellom brukerne for å gi dem medisin.

GPS og demente

–Dersom de hadde hatt en elektronisk medisindispenser, så ville de hatt trygghet for at brukerne fikk tatt medisinen sin når de skulle, og kunne hatt kontakt med flere via Skype på nettbrettet.

– Dette kombinert med å våke over demente via GPS, en ny måte å våke over eldre på natt, samt elektronisk dørlås i stedet for å nøkler, ville gitt hjemmesykepleien større handlingsfrihet, sier Bye. Hun mener at det går mye på mestring blant de eldre når det gjelder å lære seg smarttelefon og nettbrett.

interessant: Tone Bye hadde mye interessant å fortele Eldrerådet om velferdsteknologi mandag. Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

– Det er ingenting å være redd for. Kommunen kunne tilrettelegge kurs basert på frivillighet. Eksempelvis benytte ungdom som havner på NAV etter videregående skole som kursledere. De kan dette med smartelefonbruk, sier hun.

App-venn til trening

– Man må tenke helhetlig. Eksempelvis kan folk få hjelp til rehabilitering etter sykdom og kontakt med andre med samme plager via apper. Andøy har for eksempel neppe logoped for eldre, men du som har hatt slag kan koble deg opp på Skype og få nødvendig trening over nettet, sier hun. Et annet eksempel er å kunne laste ned treningskamerater som apper og bruke den til å trene seg selv opp etter lårhalsbrudd etc. Bye anbefaler også at alle må ha trygghetsalarmer som virker ute.

– Man kan ikke vente at kommunen gjør alt når det er snakk om mestringsteknologier for å føle seg trygge hjemme. Dette kan være samarbeid mellom pleie- og omsorg, NAV og frivillige, påpekte hun. Bye sier at det er veldig viktig at kommunen sørger for skikkelig opplæring av ansatte og brukere på den teknologien som de har tenkt å ta i bruk.

– Dere i Eldrerådet har et viktig ansvar i å følge opp, sier hun som reiser rundt i landet for å kurse eldre i hva velferdsteknologi er. Eldrerådsleder Jann Artur Næss sier at de har bedt Andøy kommune om å få være med i utvalget som etter hvert skal innføre teknologien i kommunen.