Aline Alves-Wold var blant de drøyt 40 nye norske statsborgerne, fra ni forskjellige nordlandskommuner, som var samlet på Sortland lørdag for å delta i en høytidelig, men oppstemt feiring av nytt statsborgerskap.

Seremonien ble arrangert av Fylkesmannen, der alle (relativt) nybakte statsborgere fra Nordland var invitert.

– Jeg fikk norsk statsborgerskap i januar i fjor, forteller Alves-Wold.

Med seg til Kulturfabrikken på Sortland hadde hun mannen Thomas Wold og sønnene Arthur (5) og Anthony (3).

Ønsker seg egentlig et annet pass

33-åringen jobber som lærer ved Andenes videregående skole og har bodd i Norge i tolv år. Dermed kunne hun ha fått norsk pass enda tidligere.

– Jeg trodde jeg måtte gi avkall på mitt brasilianske statsborgerskap om jeg skulle bli norsk. Men da jeg fant ut at det ikke var tilfelle, var valget enkelt, sier hun.

Men ideelt sett skulle Aline helst sett at hun kunne fått et annet pass sammen med det hun hadde fra før.

– Jeg skulle ønske det fantes nordnorsk statsborgerskap. Jeg elsker denne delen av Norge, ler nordnorgespatrioten som stilte i nordlandsbunad til seremonien.

HØYTIDELIG: Selv om det for de fleste hadde gått en stund siden de fikk passet i posten, opplevdes seremonien på Sortland som et avsluttende skritt på veien mot å bli helt norsk. Foto: Atle Nielsen

– Går an å elske to land samtidig

Det var naturlig nok mange vesterålinger blant dem som hadde takket ja til invitasjonen fra fylkesmann Hill-Marta Solberg. Blant dem ti stykker fra Hadsel. Sortland, Øksnes og Bø var også representert.

Påmeldt til seremonien var folk med opprinnelse fra 14 forskjellige land.

– Dette er først og fremst en feiring av nye medlemmer til det norske fellesskapet og en gjensidig kontrakt mellom stat og borger. Hver enkelt av dere bidrar til å videreutvikle mangfoldet i samfunnet vårt. Gjennom åpenhet, nysgjerrighet og respekt vil dette føre til at vi oppnår et rikere samfunn, sa Solberg i sin festtale.

Kultursjefen i Øksnes, Hilde Johanne Hansen, holdt et inspirerende innlegg om tilhørighet.

– Vi skal huske på at det går an å elske to land og to kulturer samtidig. Eller flere, for den saks skyld, sa hun.

Hege Monica Eskedal og Jan Olav Krokmoen bidro henholdsvis med sangstemme og traktering av tangenter før seremonien ble avsluttet med felles avleggelse av troskapsløftet og allsang av nasjonalsangen.