Sognekraft fikk i 2016 tillatelse av NVE til å regulere Store Trastadalsvatn, overføre Henjaelvi til Grindselvi og til bygging av Leikanger kraftverk.

I slutten av september i år vedtok styret i selskapet utbyggingen på 800 millioner kroner. Utbyggingen skal gi en ny årsproduksjon på 208 GWh (en GWh er en gigawattime, som er en million kilowattimer) fornybar energi, som tilsvarer årsforbruket til 10.000 husstander. Utbyggingen er stor.

Faktisk en av de største kraftutbyggingen i dette årtusenet i Norge, skrev Sognekraft på sine nettsider da utbyggingen ble kjent i slutten av september.

Signeres i oktober

Kontraktene om å bygge ut kraftverket skal signeres senere denne måneden, og Leonhard Nilsen & Sønner er blant dem som kjemper om den store jobben, bekrefter utbyggingssjef Harald Fimreite i Sognekraft.

Han understreker at kontraktsforhandlingene pågår, og at ingenting er avgjort før kontraktene er signert.

Masseforflyttingsekspert

LNS-konsernet er eksperter på masseforflytting og tunneldrift, og en stor andel av kraftutbyggingen er flytting på stein og masser.

Harald Fimreite anslår overfor VOL at masseforflyttingen kan utgjøre så mye som 400-500 millioner kroner. Elektroarbeider utgjør i hovedsak resten.

Solgte seg ned

Kraftselskapet i Sogn og Fjordane har utført en stor transaksjon i forkant av beslutningen om å gjøre den store kraftutbyggingen.

KGAL Investment Management GmbH & co har avtalt å kjøpe Fjærland Kraft, som er et heleid datterselskap av Sognekraft.

Fjærland Kraft omfatter seks småkraftverk ved Fjærlandsfjorden i Sogndal kommune, og som har en samlet årsproduksjon på 116 GWh. Salget av småkraftverkene har frigjort kapital til den store kraftutbyggingen, som LNS er aktuell å vinne en bit av.

KGAL er en tysk kapitalforvalter med en samlet forvaltningskapital på 21,5 milliarder euro. Selskapet investerer tungt i fornybar energi.