NATO-offiserer undrer seg også over Norges planlagte avhending av korvettene til Sjøforsvaret. Det forteller en sentralt plassert kilde i NATO til nettstedet aldimer.no, som også har fått opplysningene bekreftet fra annet hold.

– Trykker hardt på

– USA trykker knallhardt på. De ønsker selv å drive overvåking i nordområdene. De har jo selv vært på tokt i våre områder gjentatte ganger. USA har sagt at de er ikke happy med at Norge legger ned Andøya og satser på å ha bare EN base. Bare en base i nord blir altfor sårbart, sier en norsk offiser som tjenestegjør i NATO-systemet til aldrimer.no.

Ulike forsvarskilder understreker at USA offisielt, det vil si utad, aldri vil forfekte noe syn på norske politiske beslutninger om basestruktur.

Motforestillingene som er flagget i fagmilitære kretser er derfor ikke nødvendigvis noe uttrykk for en offisiell markering fra USAs side. Men samtidig er det ytterst sjelden at fagmilitære fremmer motforestillinger i NATO-systemet uten at offiserene har en eller annen form for ryggdekning, understrekes det, skriver Kjetil Stormark på nettsiden aldrimer.no.

Kraftsamle

Tidligere stabssjef for Sjøforsvarsstaben, flaggkommandør (p) Jacob Børresen, bekrefter overfor Aldrimer.no at han er kjent med det amerikanske presset og de motforestillingene som er reist.

– Jeg kjenner til at det har vært et påtrykk fra amerikansk side, for å få omgjort beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon, sier Børresen, som ikke ønsker å utdype dette nærmere.

Andøya flystasjon er i dag base for 333 Skvadron og de norske maritime P-3 Orion overvåkingsflyene (MPA). I november i fjor besluttet Stortinget, på forslag fra regjeringen, at den norske MPA-kapasiteten skal flyttes til Evenes når de nye P-8A Poseidon overvåkingsflyene innfases fra 2021-2022.

Her ønsker regjeringen å såkalt «kraftsamle» både overvåkingsfly og F-35 kampfly som skal stå i NATO-beredskap i nord samt ta imot allierte forsterkninger i en mulig krise- eller krigssituasjon.

Fikk økning

I statsbudsjettet som ble framlagt torsdag ble det gitt en økning på 58 millioner kroner til utbygging av Evenes flystasjon, slik at Forsvarsbygg kan rekke å få flystasjonen ferdig i tide til å ta i mot både kampfly og maritime patruljefly.

En ny rapport hevder de totale kostnadene for utbygging på Evenes flystasjon blir 4,1 milliarder kroner.

Rune Øverås flyr på Orion og har engasjert seg i kampen for Andøya flystasjon, og han har ikke tillitt til tallene. Han mener Evenes-beslutningen er tatt på feil grunnlag, og at de økonomiske sprekkene dermed vil komme.

Øverås mener mange kostnader ikke er tatt med i beregningen av hva det vil koste å bygge ut Evenes flystasjon.

– Det er lagt opp til en billigløsning for å få dette gjennom på Stortinget, deretter kommer budsjettsprekkene, sa han til Vol.