Noen er på ferde i Andøy, og utgir seg for å være kommunalt ansatte for å få adgang til boliger.

– De sier de skal kontrollere brannmeldere, slukkeutstyr, fyringssteder og liknende i hus. Det er Andøy kommune som er den myndighet som skal utføre slik kontroll, og foretar ikke slik kontroll slik som det vi har fått beskrevet, skriver Andøy kommune i et varsel til folk i sosiale media.

Advarer mot å slippe de inn

Når Andøy kommune foretar en en slik kontroll, følges disse prosedyrene:

• Hovedsaklig gjøres slik kontroll av feier

• Når feier kommer skal husstanden være varslet på forhånd.

• Feieren skal kunne legitimere seg og bruker uniformert bil, det vil si bilen er merket Andøy kommune.

Man bes være obs på disse som utgir seg for å være feiere, og ikke slippe dem inn i huset.

– Andøy kommune har informert politiet om tilbakemeldinger vi har fått og vil advare mot å slippe inn folk for å foreta en slik kontroll som disse sier de skal foreta.

– Meld i fra til politiet

Lensmann Yngve Isaksen Wiik ved Andøy lensmannskontor fikk først tirsdag inn meldingen om de falske feierne.

– Det var mandag kveld at der var en som har vært hjemme hos folk i Andøy og utgir seg for å foreta kontroll av slukningsutstyr og fyringssteder. Melderen som har meldt i fra om dette til Andøy kommune er bosatt på Andenes, sier Wiik.

Han tilføyer at kommunen ikke kjenner til at der er ansatte i kommunen som holder på med slik kontroll.

– Vi vet ikke hvem disse karene er. Dersom der er noen i Andøy som opplever liknende, at de blir oppsøkt av disse, så vil vi gjerne vite om det, sier han.

– Har dere noe mer signalement utover at det er to personer i en mørk bil?

– Nei, vi vet per nå ikke mer om dette, denne meldinga er kommet via kommunen, sier lensmannen, som maner til forsiktighet.

–  Man skal ikke slippe hvem som helst inn i heimen sin, i det minste bør de legitimere seg hvis de mener de har et ærend i huset ditt. Kommunale kontroller av fyringssteder, det er noe som varsles om på forhånd, sier Wiik.

– Kommer dere til å foreta undersøkelser i saken?

– Hvis der kommer inn flere meldinger, der vi får en mulighet til å påtreffe dem, så vil vi gjøre det. Men akkurat nå har vi veldig lite å gå på, en mørk bil det blir litt upresist, sier Yngve Isaksen Wiik.

Han oppfordrer folk til å ta kontakt med politiet umiddelbart om de får uvedkomne på døra.

– Om folk opplever noe slikt og mener det er noe som ikke stemmer, må de prøve å merke seg så mye detaljer som mulig, og ta kontakt med politiet, sier han.