Saken rundt bygging av omsorgsboliger og sykehjem, på henholdsvis Andenes og Åse har tidligere ført til en heftig debatt i kommunestyret.

Bakgrunnen er at Husbanken fra og med 2021 utelukkende gir investeringstilskudd til prosjekter som gir netto tilvekst av heldøgns omsorgsplasser. Siste mulighet for å få tilskudd til prosjekter som ikke gir netto tilvekst er 2020.

Politisk vanskelig

Og dermed har man vært nødt til å omkalfatre på prioriteringen, Andøy-politikerne tvinges til å bygge nytt sykehjem på Åse før det bygges omsorgsboliger på Andenes.

- For nye omsorgsboliger har vi ei prosjektskisse. Vi er nødt til å gjøre en endring, tilskuddsmidler fra Husbanken har en konsekvens på rekkefølgen på ting. Dette er ganske politisk vanskelig, vi fikk til et kompromiss i kommunestyret, sa ordfører Jonni Solsvik (H).

– Like viktig er det forhold når vi har stilt spørsmålet rent faglig, hva trenger vi mer enn annet? Det er omsorgsboliger. Så sier tilskuddene at vi må starte med sykehjem. Politisk er det litt vanskelig, for vi vil gjerne gjøre det andre først, og slik få med oss hele stigen. Min holdning er at vi må forholde oss til disse endringene, og det blir endringer i framdrift. Jeg mener vi ikke må gjøre dette på en måte der vi ikke har med omsorgsboliger, for det er det klare faglige rådet vi har fått, sa Solsvik.

– Så nærme som det har vært mulig

Administrasjonen er helt enig, og ser også disse utfordringene, sa rådmann Kirsten Lehne Pedersen.

– Den reviderte prosess-skissa den innebærer at den innebærer at prosjektet nye omsorgsboliger starter midtveis i prosjektet med nytt sykehjem. Så begge prosjektene kommer til å pågå en periode, sa Pedersen.

- Det betyr ay prosjektet nytt sykehjem starter så snart kommunestyret gjør et vedtak. Det er lagt opp til at byggingen starter høsten 2019, og er ferdig til å tas i bruk på høsten 2021. Nye omsorgsboliger, der starter bygging våren 2021 og er ferdig høsten 2022, ett år etter at nytt sykehjem står ferdig. Det er så nærme som det har vært mulig å få dette til, sa Pedersen.

– Det er bar at dere er ærlige på det. Det var en krevende sak da vi hadde behandling sist, og det har med rekkefølgen og gjøre, sa ordfører Jonni Solsvik.

– Risikerer å miste kontroll

Hermod Bakkevoll (KrF) skulle gjerne sett prosjektene enda raskere i havn.

- Jeg synes det høres litt lenge ut, og i mellomtiden blir vi eldre og eldre. Hva skal til for at vi skal kunne forsere dette administrativt. Kan man ansette flere eller kjøpe inn ekstern kompetanse? Hva skal til for å forsere totalprosessen for både det ene og andre, spurte han.

Rådmann medgav at man har gjort vurderinger.

– Vi har vurdert muligheten for å starte begge prosjektene omtrent samtidig. Jeg kan ikke se at det er realistisk, for de i teknisk enhet og de i pleie- og omsorg å klare å håndtere to så krevende prosesser samtidig. Risikoen for at vi mister kontroll og framdrift underveis er der. Også om man leier inn ressurser, sa Kirsten Lehne Pedersen.

– Og hvis det er slik at man i teorien klarer begge prosjekter samtidig, holde framdrift og kontroll risikerer man at når begge prosjekt er ferdig, så vil Husbanken kun prioritere det ene. Det er en risiko, sa hun.

Bygningsmasse av høy kvalitet

Robert Svendsen (MDG) har lest saken og sett på framdriftsplanen, og hadde spørsmål rundt klima og energi:

– Det skal bygges mange kvadratmeter bygningsmasse av høy kvalitet. Hvordan er energi- og klimaplanen, ambisjonen i den reflektert i prosjektskissa. Hvilke ambisjoner derfra er tatt med inn i prosjektet?

Fra teknisk enhet ble det svart at dette ikke ennå er utredet, men det arbeidet skal nå starte opp og rådgivere vil legge inn krav til klima og energi. Prosjektgruppa må ta stilling til ambisjonsnivå, om det skal være null eller pluss, svarte Arne Blix fra teknisk enhet.

Da det ble klart at målsetninger i energi og klimaplan skal følges opp, gikk innstillingen i saken enstemmig videre fra formannskapet til kommunestyret.