VOL skrev tidligere i dag at ringnotbåten «Ketlin» hadde tatt en stor sildefangst ved Anda fyr tirsdag. iTromsø melder om et stort innsig av knølhval retning Skjervøy. De siste årene har hvalsafaribedriftene levd godt på at silda har oppholdt seg lenge i fjordsystemene ved Tromsø. Forsker Audun Rikhardsen spår at kvalen kanskje vi meske seg med silda i fjordsystemene lengre nord, men Geir Maan ved Hvalsafari As på Andenes sier at han håper på god sesong også i Vesterålen i år.

Turer

– Vi har kvalsafariturer etter spermkval både i november og desember. Turene på Andfjorden planlegger vi å starte opp med i januar, sier Maan.

Han beretter om en fallende tendens.

– For tre år siden var det veldig mye kval i Andfjorden, for to år siden mindre, og i fjor så vi en markant tilbakegang, beretter Maan.

Han synes det er interessant å høre nyheten om det er tatt sild ved Anda fyr, men er usikker på om dette er hovedtrekket eller en lokal sildestamme.

– Det er bevegelse i silda, og jeg er veldig spent på hva som skjer i år, sier Maan.

Hvalsafariaktørene i Vesterålen observerte flere år med kval i de vesterålske fjordsystemene før de turte å markedsføre vinterturismen.

Spermhvalen er utenfor Andøya hele året. Foto: Daniele Zanoni

Nordover

Kvalsafaribedriftene er avhengig av at silda kommer seg til Vesterålen. Havforskerne har nettopp slått fast at det er betydelig mindre sild i havet enn de tidligere har trodd. Knølkval, spermkval og spekkhuggere har gitt mange turister spektakulære opplevelser i Vesterålen de siste årene.

-Vi er veldig spent på om det kan komme noen rester av silda inn til Andfjorden. Tendensen har som nevnt vært avtakende. For tre år siden hadde vi en spesiell tur der vi talte hele 65 knølhval. Vi ble faktisk møtt av en kval i leia ut av havna, og måtte vente til kvalen fikk snudd. Sånn var det ikke i fjor, slår Maan fast.

-Men du har trua?

- Tru må man ha.