Økonomisjef Stein Ivar Johansen tok for seg investeringene som Andøy står foran, med bygging av nytt sykehjem og omsorgsboliger. Og de selv om de er store har det også vært et høyt investeringsnivå tidligere år, med bygging av Andenes og Risøyhamn skole.

Større trøkk senere

– Vi øker lånegjelden i økonomiplan, sa Johansen. Han sier at det tas opp formidlingslån fra Husbanken på fem millioner kroner, fordi det har vært litt større etterspørsel i år, ettersom banker er blitt mer reservert med å finansiere bolig i Andøy.

Totalt skal det investeres for 41,5 millioner kroner neste år.

Andøy kirkelig fellesråd har foreslått diverse investeringer, og får 150.000 kroner årlig til å gjøre dette, en ny vedmaskin til Arbeidssenteret skal kjøpes inn til neste år, som koster 250.000 kroner. Årlig blir det også satt av 100.000 kroner til landbrukslån.

Til asfaltering, og her er behovet svært stort er det satt av ti millioner kroner, noe som bare dekker deler av behovet.

– Vi får en større trøkk på investeringer i 2020 og 2021, så der har vi prøvd å redusere litt, sier Johansen som viste til at det ikke var satt av noe til asfaltering disse årene.

Kommer i gang med Hinnøya-vann

Vannprosjektet fra Dverberg, Bolstad, Breivik og Skarstein skal avsluttes, og det er satt av tre millioner kroner til dette.

– Til utbedring på Hinnøysida er det også ei bevilgning i 2017, nå ser det ut til at vi kommer i gang med noe på Hinnøya. Prosjektet er finansiert før det i hele tatt er kommet i gang, sier Johansen.

– Når det gjelder investering i vannanlegg på Hinnøya på ti millioner, er det foreløpige tall? Det var en debatt om å gjøre påslag etter at vannkildene endres fra det opprinnelige til det som det er nå? spurte Jon Helmersen (Al)

Teknisk sjef Arne Blix opplyste at det er foreløpige anslag som er gjort.

– Vi har et grovt anslag fa vår side som er en del høyere. De reelle tallene får vi først på bordet når prosjekteringen er gjort. Vi setter i gang, og hadde anbudsrunde i høst og setter i gang prosjekteringen så snart som mulig for å ha den klar i løpet av våren. Da skal vi legge fram konkrete tall for kommunestyret, sa Blix.

Han viser til tidligere bevilgninger som har vært inne var på 22,5 millioner kroner.

– Jeg blir ikke overraska om det blir et høyere beløp, men det vil tida vis. Dette dekkes også over sjølkost, og belaster ikke den kommunale kassen, sier han.

Brannstasjon på Andenes i 2020

For Andenes brannstasjon lå det opprinnelig inne en bevilgning for 2018, men dette beløpet er forskjøvet til 2019, der det er satt av 1,25 millioner kroner. Den totale prisen på ny brannstasjon er på 23,7 millioner kroner.

– Forutsatt at vi får et prosjekteringsarbeid i gang, blir det bygging i 2020, sier Stein Ivar Johansen.

Begge brannstasjonene har fått krav og pålegg om vesentlige utbedringer fra Arbeidstilsynet, men Risøyhamn er prioritert først og her er det startet prosjektering og utredning. Nybygg av brannstasjon i Risøyhamn har en pris på 10 millioner kroner, og byggingen starter neste år.

– Av de to er Risøyhamn prioritert foran. Opprinnelig var hele beløpet satt av i 2018, men nå er det fordelt mellom neste år og 2019. Vi leier midlertidige lokaler til den nye tankvogna som kommunestyret vedtok å kjøpe inn i forbindelse med Risøyhamn skole. Med nytt bygg slipper vi å leie, sier Johansen.

– Rekkefølgen er gitt

Omsorgsboliger på Andenes og nytt sykehjem på Åse ligger inne i planen. Sykehjemmet utgjør totalt en investering på 43,7 millioner kroner, mens omsorgsboliger har en prislapp på 27,5 millioner.

– Saken skal behandles mandag, da skal det vedtas framdriften hvordan det skal være og hvordan det skal bygges, vi har lagt det inn i økonomiplanen slik saker står per i dag. Sykehjemmet bygges først deretter omsorgsboligene med bygging i 2020 og 2021. Byggestart for nytt sykehjem blir i 2019, mens det utarbeides et forprosjekt til neste år, sier Johansen.

– Vi er nødt til å være klar over at dette gir budsjettmessige konsekvenser. Og det er viktig å være nøye på det når vi gjør vedtaket. Rekkefølgen er gitt, sykehjemmet må komme først. Vi må samtidig sørge for at vi får realisert omsorgsboliger raskest mulig, sier ordfører Jonni Solsvik (H).

Må se for å vinne

Det er kommet mange innspill fra enhetene om andre investeringstiltak, men ett av dem blir kommunestyret nødt til å vedta hvis det skal spilles fotballkamper på Andenes.

Lysanlegget på Andenes Idrettspark er i så dårlig forfatning at det fyller ikke kravene som stilles til bruk ved fotballkamper.

–  Lysanlegget er så dårlig at vi får ikke ha fotballkamper fra 2018, vi driver på dispensasjon nå. Vi har bare 25 prosent av dem amperen vi skal ha, sier Marit Strand Nordheim.

– Dette er nytt for oss, jeg tenker at skal vi vinne flere fotballkamper kan vi ikke se dårlig. Er det dyrt å rykke opp?  spurte ordføreren spøkefullt, men fikk til svar at selv i 5. divisjon er det krav til lys.

Rådmannen foreslår å bruke 1.125.000 kroner på å oppgradere lysanlegget, for å unngå å risikere at banen blir stengt.