Det skal gå to minibusser på strekningen Andenes-Stokmarknes daglig fra og med 1. februar. Det er snakk om såkalt pasienttransport, som skal gå til faste tider, ifølge driftsdirektør Roger Svensen i Nordlandsbuss.

For dem som ønsker å søke på jobben, er søknadsfrist 8. desember.

Erstatter taxi

Ifølge Trond Solem, som er seksjonssjef for pasientreiser ved Nordlandssykehuset, er det snakk om å erstatte dagens taxirekvisisjoner med minibussen. Det er ikke vanlige minibusser, men minibusser som er spesialdesigna for formålet.

– Sånn som det foregår i dag, har vi delvis faste rutetidspunktertil drosjeavtalen; drosjene stiller med stor eller liten bil, ogkjører da inn til Stokmarknes, venter eventuelt der, og har med nyepasienter tilbake. Men nå blir det mer rutemessig, med en minibusssom er tilpassa pasientene. Det er høy komfort, god plass om bord, sier han.

– Primærbrukerne vil være de som får drosjerekvisisjon i dag. Detteer ikke noen ambulanse, det er ikke helsepersonell om bord. Deter en mellomting mellom en stor drosje og en liten buss, for demsom ikke klarer å bruke vanlig rutebuss eller komme seg til og frafor egen maskin, sier Solem.

Det er altså ikke ment som et generelt busstilbud til eller fra sykehuset.

– Jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å åpne også for folk som iutgangspunktet ikke har rett på drosje. Men det må vi komme tilbaketil, det er avhengig av blant annet kapasitet. Det må vi skaffe osserfaring med etter hvert.

Stopp i Sortland

Ruteminibussen skal heller ikke ha mange stopp underveis.

– Den kjører ganske direkte mellom Andenes og Stokmarknes, men detvil være et møtepunkt i Sortland, for å ta inn passasjerer der. Ogfor dem som bor langt veien vil det være mulig å hentes. Men denvil starte på et fastsatt punkt i Andenes.

Minibussene skal gå i rute selv om det ikke er noe kjent behov den dagen, fordi det kan hende det er behov på tilbakeveien, sier Solem.

Ifølge Svensen i SB Nordlandsbuss tar de sine forholdsregler for å sikre at for eksempel sykdom hos sjåfører ikke forhindrer pasienttransporten.

– Vi har reservebiler. Vi skal kjøre 2 biler på Andenes, som skal gå i rute, og én i Lofoten. Har en fjerde i reserve.

Lofoten-ruta går mellom Svolvær og Gravdal.