I Andøy kommunes omstillingsorganisasjon Samskap er styreleder Odd Roger Enoksen i familie med styrerepresentant Nikoline Spjelkavik, som er hans kones kjødelige niese. Hennes vara er Tom Stenvoll, som er gift med Enoksens datter. Åse Mette Spjelkavik er vara for Lisbeth Berg-Hansen. Spjelkavik er søsteren til Enoksens kone. Som saksbehandler i Samskap jobber Tone Enoksen, som er søsteren til Enoksen.

– Ikke vanskelig

– Det er ikke vanskelig å være ryddig i det hele tatt på dette. Vi har hatt en diskusjon på habilitetsregler i Samskap-styret. Jeg har stor slekt i Andøy, og det er mange som kjenner hverandre. Saken om Andfjord (landanlegg laks) er den første saken vi har hatt som gjør at jeg er inhabil, siden jeg er styreleder, sier Enoksen.

Andøy Space Center (ASC), som han er administrerende direktør for, har så langt hatt mange ansatte på PLP-kurs.

– Forhåpentligvis kommer ASC til å spille en viktig rolle i omstillingsarbeidet, og da kommer vi til å bli en stor søker. Jeg er inhabil i alle de sakene, og har ingenting jeg skulle ha sagt, sier han.

fartstid: Odd Roger Enoksen er vant med inhabilitet. Som kommunalminister ble det oppstyr med Rock mot Rus.

Søster som saksbehandler

– Søsteren din er saksbehandler. Er det slik at hun også er inhabil i de sakene som vedrører ASC?

– Det går jeg ut ifra. Jeg har ikke hatt noe med dette å gjøre. Jeg visste ikke engang at hun hadde søkt, før jeg så det i avisen, sier han.

Enoksen forstår at folk stiller spørsmål.

– Styret er beslutningsdyktig, også i de sakene som jeg er inhabil i. Det er det viktigste. Tom Stenvoll er den eneste personen i styret (varamedlem) som gjør meg direkte inhabil, siden han er svigersønnen min. Min kones niese og søster gjør meg ikke direkte inhabil, sier han.

Norges mest berømte svoger

Enoksen opplyser at han har levd med dette store deler av sitt liv.

– Jeg har hatt en del sentrale posisjoner i andre sammenhenger. Mange husker nok sikkert at jeg i 1999 delte ut 70.000 kroner til Rock Mot Rus etter at jeg hadde blitt kommunalminister, og alt oppstyret som kom etter det. Min svoger Svein Spjelkavik var verken i Rock Mot Rus-styret eller i noen andre formelle posisjoner i festivalen. Han jobbet som frivillig. Likevel ble det et «himla spetakkel», sier Enoksen.

Saken ble behandlet i kontrollkomiteen på Stortinget, og det viste seg at Enoksen likevel ikke var inhabil. Det var det nok få som fikk meg seg i «kampens hete», der Svein fortsatt huskes som Norges mest berømte svoger.

– For mitt vedkommende er det viktig å være ryddig på disse tingene. Jeg er opptatt av å fremstå på en slik måte at folk har tillit til at det vi gjør er riktig. Vi forvalter offentlige midler, og det skal gjøres på en ryddig måte, avslutter han.