I forrige uke kom en enstemmig næringskomité på Stortinget med en positiv innstilling til planene som det nå jobbes med ved Andøya Space Center, hvor man undersøker mulighetene for å etablere en oppskytningsbase for småsatellitter.

Skal komme tilbake til bevilgninger

Regjeringen omtalte ikke saken i sitt budsjettforslag, men da Stortinget møttes mandag vedtok de innstillingen fra næringskomiteen som innebærer følgende bestilling:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2018 med forslag til fremdrift og vurderinger av bevilgningsbehov for Andøya Space Center.

Senterpartiets foreslo at det kan overføres 10 millioner kroner i Andøya Space Center allerede i statsbudsjettet for 2017, men det forslaget falt med 13 mot 87 stemmer.

– Det var for å slippe å vente til eventuelt statsbudsjett, med den risikoen det medfører at tida går i fra oss, opplyser Senterpartiets Willfred Nordlund i en melding til VOL.

Stort antall arbeidsplasser

En etablering av nytt rakettskytefelt vil sannsynligvis kreve betydelig kapitalinnskudd fra staten.

Medlem av næringskomiteen, Kjell-Børge Freiberg (Frp), omtaler i en pressemelding de mange fordelene han ser av en slik etablering.

– Det vil også kunne føre med seg et stort antall varige arbeidsplasser på Andøya, en styrking av norsk høyteknologisk kompetanse og gi Norge en strategisk fordel innen utnyttelse av satellitteknologi, sier han.

Internasjonal arena

Fra talerstolen i Stortinget mandag, var han glad for at næringskomiteen enstemmig peker på mulighetene som Andøya Space Center representerer.

– Det å ta utgangspunkt i de naturgitte forutsetninger som Andøya har til å skyte opp satellitter vil danne grunnlaget for ny aktivitet og nye arbeidsplasser. At Andøya vil kunne utvikles til en internasjonal arena for satellittoppskyting har jeg stor tro på og den samme tro har jeg på at regjeringen vil bidra til dette, sa han.