«Sløsingen med fellesskapets midler er skuffende og graverende. Dette må umiddelbart stanse. Tilliten til Idrettsstyret er borte. Vi krever at de straks stiller sine plasser til disposisjon og at det innkalles til et ekstraordinært idrettsting.», heter det i en status på SPK Høkens Facebooksider.

Uttalelsen kommer etter de siste dagers medieoppslag hvor det kommer frem at Norges Idrettsforbund har brukt store summer på blant annet konsulentvirksomhet.

Leder i SPK Høken, Stein Hansen forteller at han ble kontaktet av medlemmer i klubben som mente at styret måtte komme sammen og diskutere hendelsene i Norges Idrettsforbund.

– I diskusjonen kom vi frem til at et brev til Nordland Idrettskrets og Norges Idrettsforbund var rette måten å gjøre dette på. Det som er kommet frem i media den siste tiden, går på tvers av SPK Høken sine verdier, men ikke minst de verdiene Norges Idrettsforbund står for, sier Hansen.

Forskjellsbehandling

Han sier bruken av penger er en ting, men at forskjellsbehandlingen pengebruken viser også er en pille som er vanskelig å svelge.

– Jeg reagerer på at det er kommet frem at Norges Idrettsforbund har brukt ti millioner kroner på konsulenter for å hjelpe å få til et OL i Oslo. Men når det har vært snakk om å få til et OL i Tromsø, så ville man ikke bruke noen penger. Det er ei forskjellsbehandling som ikke er rett, sier han og fortsetter:

– Dette er en organisasjon som skal bidra til idrett i hele landet og da blir dette i prinsippet helt feil.

Hansen sier videre at bruken av konsulenter i seg selv ikke er galt, men at den størrelsesordenen som er lagt frem gjør at det blir riv ruskende galt.

Tilliten borte

Hansen og styret i Høken mener at styret i Idrettsforbundet nå bør stille sine plasser til disposisjon.

– Når idrettspresidenten står på talerstolen og sier han ikke har tenkt å trekke seg på grunn av at det er gjort så mye bra de siste åra og at det er gjort så lite galt, så faller det på sin egen urimelighet. Der har vi en prinsipiell uenighet. De har gjort mye galt, og vi vet ikke hva de kan gjøre galt videre i de neste to årene før det igjen er idrettstingsvalg. Derfor bør de stille sine plasser til disposisjon. Dette er ikke måten fellesskapets penger bør forvaltes på og derfor bør de slippe til nye folk.

Håper flere tar til orde

Hansen håper flere klubber gjør som Høken.

– Vi er en liten brikke av mange tusen klubber og lag i Norge. Vårt brev er en dråpe i havet, men vi gjør dette og håper flere følger etter. Klubber og lag i Norge må stille seg spørsmålet om de syns dette er greit eller ikke. Om det er greit, trenger de ikke skrive brev, men om de som oss mener dette går på tvers av de verdiene idretten i Norge står for, bør de skrive et brev, sier han og legger til:

– Et godt styre lytter nemlig til de innspill som kommer fra grasrota og andre medlemmer. Om det ikke fører til at de tar sin hatt og går, så kan det i alle fall føre til at de tar innspillene til seg og skifter retning.

VOL har sendt saken til Norges Idrettsforbund hvor vi gir dem tilsvarsrett.

Konsulenter

På fire år brukte NIF over 10 millioner kroner på konsulenttjenester fra First House, deriblant hjelp til å svare på eposter fra mediene, melder VG.

Tirsdag ble det åpnet for innsyn i Norges Idrettsforbunds regnskap over konsulentbistand. First House er en gjenganger i utgiftsposten, og det kommer fram at NIF brukte 10.140.745 millioner kroner på tjenester fra rådgivningsselskapet fra november 2011 til november 2015.

Den såkalte Tvedt-rapporten, som et utvalg ledet av nåværende idrettspresident Tom Tvedt presenterte i april 2013, kostet totalt 2,7 millioner kroner. Av denne summen utgjorde regningene fra First House 1,5 millioner, ifølge VG.

I rapporten på 136 sider ble den norske idrettsmodellen gått etter i sømmene. Kommunikasjonssjef Niels Røine i NIF sier følgende om Tvedts arbeid med rapporten:

– Han ledet hele arbeidet og var med på å utforme hele rapporten. Men han skrev den ikke selv, helt detaljert.

Kostbar mediehåndtering

Det kommer også fram at Tvedt har fått hjelp av First House til å svare på eposter fra mediene. I november 2013 er det fakturert for fire timers arbeid på en regning med totalsum på 82.000 kroner:

«Oppfølging av Tom Tvedt mht. kontakt med VG. Skriving av e-poster på hans vegne, tlfoppfølging mm».

Røine sier til VG at Tvedt selv har skrevet de aktuelle epostene, men at han fikk råd fra First House.

– Det er generell, løpende medierådgiving … De har kommet med råd om hva han skal si og hvordan han skal si det. Det er ikke helt uvanlig, det. Det er ikke bare en idrettspresident som benytter seg av slikt, sier kommunikasjonssjefen.

Tvedt har vært idrettspresident siden sommeren 2015. De fire årene før det var han styremedlem i forbundet.