For Hvalsafari AS på Andenes har romjula vært alt annet enn rolig. De har hatt fem turer ut på sjøen, den siste på nyttårsaften. Begeistra turister har sett både spermkval og spekkhugger, og søndag kveld skal noen av dem spise norsk julemat og feire nyåret på Riggen på Andenes.

– Det har vært hektisk, med mye besøk. Vi hadde i utgangspunktet tenkt til å styre unna den mørkeste årstida, men pågangen har vært så stor, at vi har kjørt turer likevel. Med en italiensk markedssjef har vi gjort en ekstra innsats mot det italienske markedet de siste årene, og det nyter vi nå godt av. Vi så tendenser allerede i fjor, og det bare øker på, sier daglig leder Geir Maan til VOL.

Stoppet av været

Med opp mot 64 passasjerer per tur, er ikke passasjertallene så verst heller.

– Det er forskjellige nasjonaliteter med, men mest italienere som reiser i grupper, sier Maan.

Etter romjulsturene har Hvalsafari AS totalt hatt med seg 15.847 passasjerer i år. Selv om det er noen tusen bak toppåret 2016, er Maan fornøyd.

– Vi kunne hatt et rekordår av dimensjoner, men så fikk vi flere liggeperioder midt i toppsesongen på grunn av været. Da taper vi opp mot 500 passasjerer om dagen. Hadde været vært på vår side, hadde vi slått den gamle rekorden, men som kjent så rår vi jo ikke over det.

Vinterturismen skyter fart

Selv om toppsesongen er i sommermånedene, begynner det å bli ordentlig futt i vinterturismen. Interessen for et vinterkledd Nord-Norge med neglbit, snø, hval og nordlys er økende, også på Andøya. Derfor er Maan optimistisk med tanke på 2018.

– Vi hadde mye turister i fjor vinter, men i 2018 ser det ut til å eksplodere. Vi har turer daglig de første par ukene i januar, og i februar er det booket turer hver dag. Nå ser vi resultatet av målrettet arbeid over flere år. Når Tromsø kan trekke turister på vinterstid, kan vel også vi det.

Maan mener vi har opplevelser på by på i fleng, ikke bare hval.

– Kommer vi oss ikke på havet på grunn av været, skal vi selge uværet. Ting vi tar for gitt er opplevelser for turistene. De blir fasinert av kuling og snykov. I romjula har vi kjørt fjellturer og trugeturer. Vi har spøkt om å selge kurs i snømåking, men det går faktisk an å selge det mest utrolige, sier Maan.

– Med de bookingene vi allerede har kan vi få tidenes vinter, om været holder seg, sier andværingen.