Det var forleden dag Mickaela Bernhart gikk tur langs skogsveien vest for Bleik. Da hun kom til Lykta – der veien krysser elva, fikk hun se noe hun aldri før hadde sett maken til.

– Det var en ganske stor frosk, som var veldig, veldig fargerik. Fargene gikk fra gult og stripene var så kraftige at det var et flott syn.

Samtidig tenkte jeg at den kanskje kunne være giftig, da det jo ofte er slik med slanger, frosk og andre dyr at farven skal varsle om det, sier hun.

– Derfor lurer jeg på om Andøyposten kan hjelpe meg å finne svaret på hva slags frosk dette er, og hvor uvanlig det eventuelt er, sier hun.

Interessant funn

Førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU i Trondheim er en av landets fremste eksperter på reptiler og frosk. Han sier funnet er interessant.

– Dette var en veldig, veldig fargerik og flott variant av en buttsnutefrosk. Det er en av de tre frosketypene vi har i Norge.

– Jeg har ikke sett en nøyaktig maken frosk før, men så er da også variasjonene og mønstrene helt individuelle.

– Den store variasjonen, og særlig stripene på bakbena, gjør denne spesiell – sammen med mønsteret på ryggen, der det er antydning til en ryggstripe.

– Frosken er ikke giftig som sådan. Den er ikke farlig. Men froskehuden inneholder ørsmå mengder gift. Hvis man slikker på frosken – noe de færreste ville finne på – ville man bli litt nummen i tunga.

– Hadde det vært en padde, ville noe slikt være farlig. De inneholder mer gift, og man kunne i verste fall da sette livet på spill, sier Dolmen – som registrerer funnsted, dato og navn på Bleiksjenta som fant frosken.

Store variasjoner

Noen uker før ble en annen type frosk funnet ved Bleiksvannet. Det var Anton Olsen som under en fisketur fanget en liten, mørk frosk uten store tegninger på kroppen.

– Dette er også veldig interessant. Hadde bakbena her vært kortere, kunne vi snakket om en padde. Det er lengden på bakbena som er den store forskjellen. Froskene har lengre bakben. Var dette en padde, ville det i så fall vært det nordligste funnet noen gang. Men også her snakker vi om en buttsnutefrosk, denne gangen noe mindre. At denne er helt mørk, illustrerer den variasjonen i fargemønstret disse froskene har, sier Dolmen, som registrerer også dette funnet i universitetets database.

Veterinær Inger Anne Frøysedal på Andenes sier til Andøyposten at hun ikke har blitt nedrent av folk som har observert frosk.

– Dette er første gangen jeg har fått spørsmål om frosk her på Andøya smiler hun.

Arne C. Nilsen hos Tromsø Museum kan imidlertid opplyse at det tidligere er registrert buttsnutefrosk lengre sør på Andøya.

– Det stemmer, blant annet i Bjørnskinn er det tidligere gjort funn av denne, opplyser professoren i entomologi.

Likevel – det er grunn til å slå fast at funn av frosk i Andøy foreløpig hører med til sjeldenhetene.