Frisklivsentralen er en del av folkehelsearbeidet og skal hjelpe folk som er i faresonen for å utvikle sykdommer eller hjelpe folk som har en diagnose til å holde seg friske lengre.

– Man trenger ikke ha en diagnose for å få hjelp hos frisklivsentralen.

Det kan være andværinger som er i faresonen for høyt blodtrykk eller diabetes som trenger hjelp. Og har man en diagnose kan aktivitet og kosthold være med å bremse sykdomsutviklingen, sier Bård Jacobsen i Andøy kommune.

Kommunen samarbeider med Nordland fylkeskommune om prosjektet som foreløpig skal vare ut 2015.

– Vi er veldig glad for å ha fått noen inn i denne stillingen. Det har tatt litt for lang tid å komme i gang, sier Jacobsen.

Nordstrand skal kombinere jobben med frisklivsentralen og halv stilling som kommunal fysioterapeut. Der skal han jobbe med barn og unge under 18 år og eldre pasienter.

Grønn resept

For å få hjelp hos frisklivsentralen, kan man gå til fastlege og få en henvisning.

– Vi ser helst at man snakker med fastlegen først. Fastlegen vil gjøre en vurdering i forhold til om dette kan være til hjelp for pasienten, sier Nordstrand.

Reseptperioden varer i tre måneder og da vil man få personlig oppfølging og delta i gruppetreninger.

– Det starter med en samtale med pasienten der vi setter konkrete mål.

Oppfølging vil skje i hele reseptperioden. Målet er at deltakerne skal holde seg i gang selv etter at reseptperioden er over, sier Nordstrand.

Gruppetrening

Hun sier at det blir fokus på gruppetrening.

– Å være med i en gruppe er motiverende i seg selv. Jeg vil at folk skal oppleve det som morsomt å holde seg i fysisk aktivitet. Og jeg tenker at vi skal bruke den fantastiske naturen vi har her til kondisjonstrening.

Styrketrening vil skje innendørs, sier Nordstrand.

I tillegg til fysisk aktivitet, skal det også gjennomføres maturs for å hjelpe deltakerne med et sunnere kosthold.

– Etter hvert kan det også bli røykesluttkurs, men i starten skal vi fokusere på fysisk aktivitet og kosthold. De første pasientene kommer til samtale torsdag. Så det er full fart fra starten, sier Nordstrand.

Hun sier at noe av aktiviteten vil skje på dagtid og noe om ettermiddagen.

– Vi skal forsøke å tilpasse dette til deltakerne og de første deltakerne vil derfor få være med å utforme dette, sier Nordstrand.

– De kommunene som har gjennomført dette har hatt god effekt, blant annet i Vestvågøy kommune. At vi satser på gruppetrening betyr også mye sosialt. Det fysiske og psykiske henger sammen. Det å være i ei gruppe har stor positiv helseeffekt, sier Jacobsen.

Han sier at prosjektet har ganske tøffe målsettinger, og at det er mange andværinger som vil kunne benytte seg av tilbudet.

– Når det gjelder gruppetreningene, er det plass til 10-15 på gruppene.

Dersom du tror at dette er noe for deg, er det bare å ta kontakt med fastlegen for å få henvisning, sier Nordstrand.