Det er stadig konflikter mellom hunder og sauer. Det toppet seg i sommer da en bonde skjøt en hund foran øynene på hundeeieren. Lars Monsen engasjerte seg i debatten som gikk friskt i sosiale medier.

Men tragedien kan også gå andre veien. Og sauebonde Stian Steffensen mener at det nå har skjedd på Nøss.

– Sauene har falt ned rett ved Bukkekirka og kommet ned fra Børtinden.

Mener hund har jaget sauene

Sauene har neppe klatret seg fast. Magene var fulle av gress. Klatrer de seg fast, står de der til det ikke finnes noen annen utvei. Så det er trolig noen som har gått tur med løs hund på Børtinden og så har hunden jaget sauene, sier Steffensen.

Han sier at han har funnet to døde dyr, men at det kan være flere.

– De tre voksne sauene hadde to lam hver. Et av lammene har vi funnet levende, og vi har sett to til som vandrer rundt morløse. Men vi savner en voksen sau og to til tre lam. Det kan ligge flere dyr høyere opp i fjellet som vi ikke kommer til, sier Steffensen.

– Hva betyr dette økonomisk?

– Et lam har en slakteverdi på et par tusen kroner. I tillegg er dette noe man legger ned mange timer på i løpet av året. Det blir galt om man mister 10 prosent av besetningen på noe slikt, sier Steffensen.

- Eieren har ansvaret

Og han er helt tydelig på hvem som har ansvaret.

– Det er ikke hunden det er noe feil med, men det er de som lar hundene gå løs som har ansvaret. Båndtvangen er viktig, sier Steffensen.

Det vil ennå gå litt tid før han vet omfanget av tapet med sikkerhet.

– De to morløse lammene kan vandre mye rundt og kan komme ned en helt annen plass dersom de lever. Svaret får vi ikke før om en måneds tid når sauene er nede fra fjellet, sier Steffensen.