Heimevernet stilte med mannskaper til arbeid med sanitært arbeid og med sikring. Foto: Mette-H. Berger Amundsen

Hele 150 personer var involvert i storøvelsen på Andenes onsdag formiddag, der alle nødetater trente samhandling.

Flere «omkom» og flere stakk av, da det brant i et hus som skulle forestille Andenes helsesenter.

Like etterpå ble det brann utenfor Kiiljordheimen, men her fikk brannkorpset fort kontroll. Etter hvert ble det også brann både i det gamle apoteket, før en brann blusset opp utenfor Andenes omsorgsbolig.

– Vi skal lære oss hvordan vi skal forholde oss til områdebrann, og innsatsstyrkene skal trene på å forflytte seg. Dette er normalt kaos i en slik situasjon, sier varabrannsjef Nils Harald Steinsvik i Andøy kommune.

Det øves sammen med Forsvaret, Sivilforsvaret, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Heimevernet, Politiet og Nordlandssykehuset.

Lettere kaos

– Det er lettere kaos, og det er helt nytt for oss. Men vi hadde det nesten, da det brant i Havhusene på Bleik for noen år siden, fortsetter Steinsvik.

Han synes det er greit å ha opplevd en slik øvelse i et tenkt scenario, og da er det veldig viktig med lokal kunnskap.

Han skryter av Norsk Folkehjelp, Andøy som har gjort en formidabel jobb med å hjelpe til med markører (frivillige som spiller en rolle i katastrofen).

Det er også en helse- og sosialklasse ved Andøy videregående skole som deltar i kaoset.

– De gjør alle en god jobb med å spille privatpersoner som er engstelige for sine savnede pårørende etc. Noen springer ut i veien, og må vises bort av beredskapen. Deres oppgave er blant annet å stresse opp mannskapene, forklarer Steinsvik.

Som i Lærdal

I Rådhuset er kommunens kriseledelse i aksjon for første gang, og kriseteamet er i aksjon på rådhuset.

– Akkurat som i Lærdal, så spredte brannen seg til flere steder. Vi sanker veldig god erfaring, og vil etterhvert evaluere og finne ut hvor det skortet. Det har vært 150 mennesker i aktivitet, og alle har fått tildelt en rolle. Vi har fått samtrent. Det er hovedsaken. Det er først å fremst viktig å øve på samhandling mellom de ulike etatene. Vi må være bevisst på hvordan vi opptrer, og så holde overblikk over situasjonen. Det er artig å få en slik storøvelse til. Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så stort, avslutter Steinsvik.