Ørebech viser til havressurslovens paragraf 24 samt et forlik mellom staten og tre fiskere i 1984.

- Fiske har forrang foran seismikk. Det holder i prinsippet at en fisker er på feltet og driver fiske, så kan det ikke skytes seismikk lovlig, sier Ørebech.

Han understreker at fiskerne står sterkere dersom det er flere.

- Setter de garn eller fisker med jukse, er de i fiske. Da kan de kalle opp seismikkskipet og forklare at det pågår fiske i området og seismikkskipet har da ikke lov til å skyte seismikk, sier Ørebech.

Forlik

- I en sak fra Tromsøflaket fikk tre fiskere erstatning fra staten etter ulovlig å ha blitt bortvist fra et fiskefelt av bruksvakten. Staten ville ikke ha dom i saken og ga et tilbud som var nært det fiskerne krevde. Etter en dag i retten, fikk fiskerne erstatning og kunne gå på fiskefeltet igjen, forklarer Ørebech.

I Andøy er spenningen stor foran denne helgen. Forskningsskipet ”Håkon Mosby” opplyser at de er på vei til Tromsø fra et oppdrag. Etter planen skal skipet ta opp forskere i Tromsø og seile fra byen i morgen formiddag.

- Hvis det blir noe av seismikkskytingen på grunn av motstanden, sies det fra broen på skipet.

Ingen beredskap

Lensmannsbetjent Frode Monrad ved Andøya lensmannskontor sier at de ikke har noen spesiell beredskap i forhold til en potensiell konflikt mellom fiskere og seismikkskyterne.

- Vi blir nok ikke de første som kommer oss på havet. Det blir nok Kystvakten, sier Monrad.

Kystvakten har et skip på Andenes i dag, men det er der i forbindelse med en øvelse.

Operasjonsoffiser Rune Svartsund ved Kystvakten på Sortland sier til VOL og Andøyposten at det ikke er planlagt noen aktivitet fra Kystvakten i Andfjorden i den nærmeste tiden.

- Det er lite fiskeriaktivitet i Andfjorden. Vi bruker fjorden stort sett til testskyting når vi går ut på oppdrag, sier han.