Bellona, Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Greenpeace, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet står sammen mot seismikkskytingen som i dag starter i Andfjorden.

Kystverket ga 10. september endelig klarsignal for å skyte seismikk i Andfjorden utenfor Andøya i Vesterålen. Det er Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Universitetet i Bergen som står bak den planlagte seismikkskytingen, som starter i dag.

Utsatt i fjor

Seismikkskytingen skulle etter planen egentlig foregå i fjor, men ble utsatt på bakgrunn av protester fra lokalbefolkningnen og Andøy Fiskarlag.

- På tross av sterke protester fra både miljøbevegelsen og de lokale fiskerne, har Kystverket gitt NGU tillatelse til å skyte seismikk utenfor Vesterålen. Dette er en krenkelse av fiskernes rett til å høste av havets ressurser, sier Bente Kristine Lorentzen, leder i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja i en pressemelding.

Folkeaksjonen i fjorden

Vedtaket har skapt store reaksjoner blant miljøorganisasjonene. De følger seismikkskytingen tett og har tatt initiativ til to ulike markeringer i løpet av helga. Fredag kveld vil det bli arrangert vardebrenning på moloen på Andenes og lørdag vil det være en støttemarkering på torget.

Folkeaksjonen vil være til stede i Andfjorden med rib-båt, sammen med hvalforsker Heike Vester. De skal lytte etter hval og ta lyd-opptak av hvalaktivitet og seismikklyden når skytinga starter fredag kveld.

Ingen Greenpeace-aksjon

Erlend Tellnes i Greenpeace er på Andøya fredag formiddag. Han tror skytingen kan stoppes.

- Jeg tror dette kan stoppes i helgen, samtidig som jeg håper at myndighetene tar signalene om at det trengs strengere retningslinjer når det kommer til seismikk i Norge, sier han til VOL fredag formiddag.

De har ikke planlagt noen aksjon, annet enn å være på havet og støtte de demonstrasjonene som er planlagt, men han sier at de har et skip i norsk farevann.

- Greenpeace har en skip som ligger utenfor Svalbard nå, og om vi ser at det blir nødvendig kan dette tilkalles, sier Tellnes.

Ikke gehør

Miljøorganisasjonene bekymrer seg nå for skader på larver og yngel i umiddelbar nærhet til lydkanonene. Andøy Fiskarlag, Nordland Fylkes Fiskarlag og Bellona har klaget på vedtaket, uten gehør fra verken Kystverket eller fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

- Elisabeth Aspaker har blankt avfeid fiskernes bekymring for fangsten og eget levebrød. Det er skammelig at fiskeriministeren stenger ørene for fiskernes protester og ikke taler deres sak i kampen for retten til å høste av havet, sier Ingrid Skjoldvær, fagrådgiver i Bellona i pressemeldingen.

Ønsker ikke konflikt

- Vi har prøvd å informere så godt som mulig om hva vi skal gjøre. Dette har ingenting med olje å gjøre, og jeg tror det er det miljøorganisasjonene er redde for, sier prosjektleder i NGU, Marco Brönner til VOL.

Ifølge NGU har disse seismiske undersøkelsene en styrke på 2 % av det som brukes i oljeleting. En liten del av seismikken vil riktignok være noe sterkere, men fremdeles tilsvarer den bare 10 % av oljeindustriens nivå.

- Dette er lettseismikk. Det vil ikke være skadelig, sier Brönner.

Han ønsker ingen konflikt med miljøorganisasjonene i løpet av helga.

- Vi håper at det ikke blir noe bråk, sier han.

NGU seiler fra Tromsø i løpet av dagen.