- Det er mye som skremmer fisk og kval mer enn støyen fra seismikkskytingen, sier Geir Maan, skipper på kvalsafaribåten «Reine».

Siden fredag ettermiddag har «Håkon Mosby» drevet seismikkskyting utenfor Brevika på Andøya, og protestene har vært mange. NRK Nordland meldte lørdag at fiskere sier at de blir nektet å fiske i området.

Fant ikke kval i fjorden

Fredag la Maan selv ut på fjorden, for å lytte etter kval.

- Fire timer før seismikkfartøyet ankom fjorden registrerte vi en kval helt nord i fjorden. Vi kjørte så sørover og gjennomsøkte hele fjorden, men fant ingen andre. Senere kjørte vi nordover og fant ingen kval. Da viste den tydelige tegn til å trekke nordover, sier Maan.

Skipperen viser til uttaleser som NRK har publisert, om at det var kval i fjorden like før og etter skytingen.

- Det er direkte tull, det var ingen kval i fjorden verken før eller etter at skytingen begynte. Vi har det beste utstyret om bord, vi ville vist det om noen var der, sier Maan.

Maan forteller at han fant igjen den samme kvalen lørdag, og at den da lå seks mil nord for fjorden.

- Vi lyttet etter kval i fjorden på lørdag også, og som dagen før var den tom for kval.

- Rib-båter skremmer mer

- Vil hvalsafarien påvirkes av seismikkskytingen?

- Nei, overhodet ikke. Det er andre elementer som skremmer kval mye mer, som rib båtene mange kjører rundt i om sommeren, sier Maan.

Han viser til et leserinnlegg skrevet av Marta Acosta Plata, der det blant annet står at "forskningsinstitusjoner fra hele verden har de siste årene identifisert seismisk aktivitet som en trussel for marine pattedyr" og som peker på seismisk aktivitet som en mulig dødsårsak.

- Hun var om bord på «Reine» i sommer, og jeg tror hun må ha hundrevis av registreringer av skremte kval fra de turene. Men det har hun ikke reagert på, sier Maan.

- Det er overreaksjoner

Lørdag dro Maan ut for å lytte på skytinga. Han beskriver lyden som svært svake skudd.

- Da vi var cirka to sjømil fra fartøyet som skjøt, fanget vi opp en svak, svak lyd. Vi beveget oss stadig nærmere, og da vi lå 150 meter unna fanget hydrofonene opp samme støy som om vi hadde en kval framfor oss. Jeg har mine store tvil på om dette skremmer fisk. For eksempel hørte vi lyden fra propeller på andre båter som var lengre unna mye sterkere enn skytingen, sier Maan.

- Hvilke tanker gjør du deg om engasjementet knytt til motstanden mot seismikkskytingen?

- I denne forbindelsen mener jeg det er overreaksjoner. Det er støy i havet som er mye verre  enn det vi opplevde i fjorden i helgen, sier Maan.

- Mener du det er snakk om storm i et vannglass?

- Ja, det kan du trygt si. Når vi kan lytte på skytingen gjennom et head-set, 150 meter unna båten som skyter, så er det ikke skremmende støy, sier Maan.