Vera Agnarsdatter og Lenka Hladka smiler fra øre til øre i bokdyngene til jubliemsfeirende Andøy bok- og papirhandel.

– Dette er helt fantastisk. 30 kroners salget på alle disse bøkene er en unik mulighet til å skaffe seg flere bøker. Jeg vil utvide biblioteket mitt i helse- og urtebøker. I tillegg til at det er lurt å kjøpe inn noen julegaver, smiler Agnarsdatter.

For henne betyr den lokale bokhandelen vedlig mye.

– Det er kjempekos, og særlig nå når den er blitt så stor i disse lokalene. Godt utvalg i bøker for store og små. I tillegg til hobbyvirksomhet, og et supplement for kontorrekvisita. Jeg klarer snart ikke å bære ut flere bøker, skoggerler Agnarsdatter.

Ved siden av henne er tjekkiske Hladka på utkikk etter bøker hun kan lese for å forbedre norsken sin.

– Lesing er en grei måte å lære språket på, sier hun, som kom flyttende til Andøy for et år siden for å jobbe på apotektet.

Butikkmedarbeider Anitha Bendiksen sier at butikken har en storstilt 30 års markering med 900 titler til 30 kroner stykket.

– Mange har vært innom og sanket julegaver, men funnet ut at de vil ha de flotte bøkene selv. Det er moro at folk liker å få seg billige bøker, sier hun.

Anitha har jobbet side om side med bokhandler Guri Bendiksen i 15 år. De er glade for å kunne dele litt med sine trofaste kunder.

Bokelsker

Bokhandleren selv har vanskelig for å tro at hun virkelig har holdt på i 30 år.

– Egentlig virker det som jeg bare har bladd over ei side. Jeg har alltid likt å lese bøker, og da jeg var ung ble det 21 bøker i uka. Det var før vi hadde TV, og vi skapte fantasien selv, sier hun.

Det varmer hennes «gamle» bokhjerte at folk fortsatt er glad i bøker, og at det er boksalget som har fristet kundene mest denne dagen. Hun viser til at butikken har mye annet bra på salg også.

Guri begynte sin butikkarriere, da hun mistet jobben i kolonialbutikken som ble nedlagt for over 30 år siden.

– Planen min var å kjøpe meg ei bok, og gå hjem å legge meg på sofaen og lese. Innehaver Sonja Lian skulle på ferie og tilbud meg jobb, mens hun var borte. Det endte opp med at jeg overtok hele butikken etterhvert, og så ballet det bare på seg, sier Guri.

Hun har lltid likt å ha mye bøker i butikken sin, og ønsket å følge med på det nyeste, og ta inn det som var i tiden.

– Disse lokalene er de tredje vi har hatt. Det begynte i små lokaler der Småskjær nå holder til. Etterhvert flyttet vi til større lokaler i Howlidgården, for så å ende opp her vi er i dag, sier Guri.

Takket være Fri bokhandel

Også bokhandlerbransjen er dominert av kjeder, og Guri takker sammenslutningen Fri bokhandel for at hennes lille bokhandel har overlevd.

– Alle de små uavhengige samlet seg for å få et bedre tilbud. Da fikk vi en annen form form for bestiling av litteratur. Sammen inngikk alle vi små avtale med forlaget om innkjøp, sier hun.

Omsetningen har vært stabil i mange år, den har verken økt eller minsket.

– Vi har omsatt for omlag tre millioner kroner i en årrekke. Vi lever i en vanskelig verden, der folk bruker nettet, men vi har klart oss. Folk er flinke til å bruke oss, og det omsettes mye bøker lokalt, avslutter hun, før hun går videre for å hjelpe en av sine mange jubileumsfeirende kunder som har kommet innom for å feire lokalbutikken sin.