Duoen Tine Joramo og Thomas Gansmoe har rukket å logge seks års fartstid hver ved Andøya Space Center. De forteller at interessen for å jobbe ved Norges eneste rakettskytefelt kom tidlig.

Skrev særoppgave

Thomas Gansmoe sier ringen var sluttet da han fikk jobb ved Andøya Space Center.

– Odd Roger sa de trengte folk. Jeg ble oppfordret til å søke. Det endte med jobb. Min interesse for ASC begynte lenge før det. I 10. klasse skrev jeg særoppgave om Andøya Rakettskytefelt, og fikk omvisning her. Det gjorde inntrykk på meg, og tente interessen.

– Men den første interessen kom imidlertid enda tidligere. For som «nabo» til skytefeltet, har jeg jo sett en og annen rakettoppskyting fra Toften. Så da jeg fikk muligheten til jobb her, nølte jeg ikke, smiler Thomas - som nå jobber med en mastergrad innen satelitt-teknologi.

Fascinert som liten

Også for Tine Joramo kom interessen for Andøya Space Center tidlig.

– Vi kjørte ofte forbi rakettskytefeltet. Det fascinerte meg å se launchrampene og de internasjonale flaggene vaie når man passerte. Så i 7-8 årsalderen sa jeg fra baksetet til mamma og pappa at «her skal jeg jobbe når jeg blir stor». At det ble sånn har jeg ikke angret på et sekund, sier Tine.

– Jeg tok allmenfag, og deretter teknisk utdanning, sier Tine, som er elektronikkingeniør.

Hun sier varierte arbeidsoppgaver gjør at hverdagen på skytefeltet aldri blir kjedelig.

– Med en hverdag som veksler mellom kontorarbeid, feltarbeid, foredrag, reiser og kurs, er det alltid noe som skjer. Det er hele tida noe nytt på gang,  Vi får jobbe selvstendig og fritt, og det er stort rom for personlig utvikling her, sier hun.

Herlig å nå målet

Thomas Gansmoe nikker og smiler. Også han stortrives.

– Vi er heldige som har spennende, varierte arbeidsoppgaver. Vi kjører kurs i grunnskolene, høyskoler, videregående skoler og for lærerhøyskolene. I tillegg har vi hatt aktiviteter for barnehagene.

– Det er veldig artig å se at brukerne av NAROMs kurs ofte vender tilbake, og mange har endt opp med å ta «alt» av kurs vi tilbyr. Da skjønner man at kursopplegget fenger skikkelig, og det er kjempeartig å se. Målet vårt er jo å øke interessen for realfag, og det er herlig å se at det vi gjør fenger og funker som det skal, sier han.

Brenner for jobben

Det er lett å se at begge brenner for det de jobber med. Thomas og Tine er skjønt enige om at flere ting gjør ASC til en flott arbeidsplass.

– Det er ingen tvil om at vi har en kjempeflott arbeidsplass. Her er det ikke stramme linjer, men tvert i mot uformell atmosfære og god takhøyde i hverdagen. På jobb er det god stemning og et trivelig miljø der man føler at alle kan spøke med hverandre.

– Det kortsiktige fraværet er nesten ikke-eksisterende, og viser at også de andre trives. Vi har inntrykk av at alle gleder seg til å gå på jobb, og gjør sitt beste for kundene. Det er også tilrettelagt for nytekning og innovasjon. Går man med planer om et nytt prosjekt, blir det alltid møtt med velvilje, sier de to.

– Verdens beste

At jobben byr på litt reising i inn- og utland, gir også faglige impulser og nye inntrykk. Både Tine og Thomas ser på det som positivt.

– «Fysikk i fokus» for videregående skoler rundt om i landet. I fjor kjørte vi 13 camper I tillegg er «Fysikk i praksis» populært. Noe reising ellers blir det også. Blant annet i forbindelse med cansat-kursene. Det er både artige og interessante turer, der vi noen ganger holder foredrag til andre, og andre er deltakere på konferanser,

Tine Joramo og Thomas Gansmoe nøler ikke med å anbefale andre å satse på jobb ved ASC

– Vi stortrives her, og synes kort sagt vi har verdens beste arbeidsplass. kan definitivt anbefale andre å vurdere jobb ved NAROM, ATC eller ASC, sier de to.