– Det skal vel litt til før kvinner våger ta på seg lederverv. I tillegg tror jeg det er en faktor at mennene blir sittende lenge, de to før meg satt i 22 og i åtte år. At kriminalomsorgen er mannsdominert er nok også en faktor, sier Rita Bråten fra Bleik den første kvinnelige tillitsvalgte i foreningen.

I helgen ble holdt Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund, fagforeningen for ansatte i kriminalomsorgen sitt 34. landsmøte. Før Bråten ble valgt hadde menn hatt ledervervet i organisasjonen i de 96 årene som har gått siden den ble startet.

Fikk motkandidat

Selv om Bråten var førstekandidaten til valgkomiteen, fikk hun konkurranse på samlingen fra Asle Aase. Til slutt vant Bråten med 52 stemmer mot 37.

– Det var veldig ålreit å vinne. Jeg har jobbet for dette og visst hva jeg gikk til, så det var fint å få tilliten. At jeg fikk en motkandidat gjorde det kanskje ekstra godt å vinne,  sier Bråten.

Vil kjempe mot dårlig lønn

Hun har tidligere sittet som nestleder i flere år i organisasjonen.

– Det er mye som skjer i kriminalomsorgen nå i forbindelse med omorganisering og effektivisering. Jeg vil kjempe mot dårlige budsjetter og dårlig lønn, sier Bråten.