- Bellona vil uttrykke sterk bekymring overdenmanglende åpenhet fra Kystverketrundtseismikkskytingen i Andfjorden i Nordlandsom foregikk i perioden 19.–21.september, og kreveren redegjørelse og lovlighetskontroll for hvordan saken blebehandlet ogopplyst om, samt på hvilket juridisk grunnlag slike tillatelser tilseismikkskyting gis, skriver miljøorganisasjonen i klagen til Samferdselsdepartementet.

Etterlyser åpenhet

Bellona skriver videre at de er kritiske til at Norges Geologiske Undersøkelse(NGU) «søknad omvitenskapelig seismisk undersøkelse-Andfjorden 2014» ble unndratt offentlighet når den skulle til behandling i Kystverket og Oljedirektoratet.

- Denne søknaden ble verken gjortenkelttilgjengelig elektroniskpåkystverket.no eller npd.no, og høringsinstansene som Kystverket sendte søknadentil var i tillegg svært begrensetog mangelfull, skriver organisasjonen videre.

- Sviktende kunnskap

Miljøorganisasjonen skriver også at de mener at tillatelsen har et sviktende kunnskapsbasert og juridisk grunnlag.

- Konsekvensene for sjøpattedyr er ikke vurdert i det hele tatt, med unntak av enforespørsel til et av selskapene som driver hvalsafari på Andøya. Med tanke på at detbåde i Lofoten og Vesterålen er et svært aktivt hvalforskningsmiljø, og at disse ikke erkonsulert, visernok at gang at denne behandlingen har vært svært mangelfull, skriver Bellona.