Bjørnstad Jensrud er ingen nykommer ved Andøya flystasjon. Hun kom til Andøya i 1991 og forlot i 1998, og har vært både navigatør og tacco (taktisk koordinator) på Orion. Hun er dermed godt kjent med flyene hun nå blir sjef for.

Nå kommer fra stillingen som sjef for operativ testing og evaluering av Forsvarets nye helikopter (NH 90) på Bardufoss. Hun har tidligere vært skvadronssjef ved 334-skvadronen på Sola ved Stavanger.

– Hun tiltrer 12. desember. Da blir det sjefsbytte ved Andøya flystasjon. Vi setter stor pris på at vi får en kvinnelig luftvingsjef, sier avtroppende sjef Gerhard Larsen.

– Veldrevet

Bjørnstad Jensrud er ikke den første kvinnelige luftvingsjefen i Forsvaret, men hun er den første som skal lede en operativ flystasjon.

– Det blir kjempespennende og jeg gleder meg til å komme tilbake. Jeg har bare gode minner fra tiden på Andøya og har alltid sagt at jeg kan tenke meg å tjenestegjøre der igjen, sier Bjørnstad Jensrud.

Hun sier at det har skjedd mye ved Andøya flystasjon og Orion-flyene siden hun var der på 90-tallet.

– Jeg må nok bruke litt tid på å sette meg inn i driften. Jeg kjenner det store bildet, men det har skjedd mye. Andøya fremstår i dag som en veldrevet kompakt stasjon, sier Bjrønstad Jensrud.

Operativ

Orion-flyene og miljøet på Andøya spiller en sentral rolle i overvåkingen av Norges kyst-og havområder. I disse dager er det stadig mer aktivitet fra russisk side.

– Den tjenesten som Andøya leverer har vært og er fortsatt uhyre viktig for Norge og for våre allierte. Det synes jeg er spennende med denne jobben. Andøya er en av avdelingene som daglig leverer operative tjenester til Forsvaret, sier Bjørnstad Jensrud.

Forsvaret er stadig i omstilling, og hun er litt spent på hvordan Andøya flystasjon kommer ut i den nye forsvarsstudien som er under utarbeidelse.

– Men jeg klarer ikke å se for meg at vi ikke skal ha den kapasiteten som Orion-flyene representerer, sier hun.

Kvinnelig ledelse

Med Ingvild Bjørnstad Jensrud i sjefsstolen på Andøya får stasjonen både kvinnelig luftvingsjef og kvinnelig skvadronssjef. Fra før er det kjent at Kristin Pedersen skal overta som skvadronssjef ved 333-skvadronen.

– Det blir aldeles strålende. Jeg kjenner Kristin fra tidligere og det er på tide at vi får flere kvinner i ledelsen. Men jeg går ut fra at vi er valgt fordi vi står for noe personlig og faglig som det er hensiktsmessig for Forsvaret å bruke, sier Bjørnstad Jensrud.